Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan válhat globálissá Oroszország Ukrajna elleni cyberháborúja?

2022. január 26. - ferenck

Moszkva több mint százezer katonát küldött az ukrán határ közelébe, és egyelőre egyetlen lövés nem dördült el, a cyberháborús műveletek viszont már megkezdődtek.

Hackerek több ukrán kormányzati oldal működését veszélyeztető támadást indítottak, amely ugyan látványos volt, felhívta magára a világ figyelmét, ám közben kevésbé látványosan, de hatékonyabban, pusztító malware-eket (WhisperGate) telepítettek ukrán kormányügynökségek honlapjaira. Nem tudni, ki a felelős, de Moszkva az elsőszámú gyanúsított.

russiancyberwar.jpg

Ukrajna a célpont, de szakértők figyelmeztetnek: a hackertámadások az egész világot érinthetik, az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és másokat is fenyegethetnek. Egy cyberháború nem ismer határokat, gyorsan elszabadulhat, kirobbantói is elveszítik a kontrollt felette.

Az amerikaiak meg vannak győződve, hogy hamarosan elkezdődik az invázió, és a kritikus infrastruktúra működtetőinek gyors megelőző, védekező lépéseket javasolnak. Két 2017-es támadásra, a NotPetyára és a WannaCry-ra emlékeztetnek, mindkettő túlnőtte magát az eredeti célpontokon, gyorsan terjedt az interneten, tízmilliárd dolláros kárt okozva. A párhuzam egyértelmű: szintén feszültségekkel teli időben, NotPetyával az oroszok Ukrajnát célozták meg.

russiancyberwar0.jpg

Agresszív cybertámadásokat gyakran használnak tényleges fegyveres konfliktusok előtt, és ha az USA és szövetségesei még egyértelműbben kiállnak Ukrajna mellett, az eddigieknél is agresszívebb attakokra számíthatunk az orosz féltől. Ez elég valószínű, Joe Biden be is jelentette, hogy az USA válaszolhat az Ukrajna elleni online műveletekre.

Az elmúlt évtizedben Moszkva többször (2014, 2015, 2016 stb.) indított cybertámadást az ukránok ellen. Megtámadták az elektromos műveket, 2015-ben Kijev elsötétedett – ilyesmit senki sem tett még előttük. A magát zsarolóvírusnak álcázó NotPetya az eddigi csúcs, és rossz hír, hogy WhisperGate hasonló: ugyan zsarolóvírusnak adja ki magát, ám kulcsfontosságú, gépek működését leállító adatokat semmisít meg. Szerencsére nem annyira szofisztikált, és nem terjed olyan gyorsan, mint az elődje.

Moszkva természetesen minden tagad. Az amerikaiak nem bíznak bennük, és mások sem. Nem véletlenül, mert az orosz fél több választásba igyekezett beavatkozni, dezinformációs műveletekkel próbálja rongálni a nyugati szövetségesek közötti összetartást.

Az amerikaiak most nem attól tartanak, hogy közvetlenül támadnak ottani vagy EU-s célpontokra, hanem az Ukrajna elleni online agresszió elszabadulásától félnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr616824138
süti beállítások módosítása