Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciát elnöknek!

2022. április 06. - ferenck

Yoon Suk-yeol nyerte meg a március kilencedikei dél-koreai elnökválasztást. A kampányban egy kérdésekre válaszoló, mesterséges intelligencia által generált hasonmást, azaz kamuvideó (deep fake) személyiséget is használt. A közönséget nem verték át, mert előre tájékoztatták őket, hogy számítógépes animációt fognak látni.

Az avatár a szöuli DeepBrain AI munkája. Az akkor még elnökjelölt Yoonról húsz óra audió- és videóanyagot használtak fel hozzá. Zöld képernyővel szemben vették fel, összesen háromezer mondatból áll.

koreai_mi.jpg

Az elnökválasztás előtti két hónapban Yoon kampánycsapata minden nap kiválasztott egy kérdést és az avatár által elmondott választ. A hang Yoon hangja.

Először politikáról beszélt, aztán a témák személyesebbé váltak, például szóba kerültek a jelölt kedvenc karaoke-számai. Az avatár az ellenlábas Lee Jae-myungot és a hivatalban lévő elnököt is sértegette.

Eleinte Lee lenézte MI Yoont, de két héttel a választások előtt már ő is használt saját avatárt, viszont – ellentétben a másikkal – a hasonmás tevékenysége tényleges kampányrendezvényeken felvett anyagokon alapult.

koreai_mi0.jpg

Sok víz lefolyt a Dunán a kamuvideók első, 2020-as politikai célú felhasználása óta. Akkor az indiai Manoj Twari kampányvideóját változtatták meg, hogy a politikus több helyi nyelven mondhassa el üzenetét.

A technológia több közéleti botrányt is okozott. Egy malajziai miniszterről például házasságtörő anyag jelent meg, de kiderült róla, hogy kamu. Egy másik eset: a gaboni elnökről készült kamuvideó több katonatisztet ösztönzött puccskísérletre.

A zord és semmitmondó személyiségként ismert Yoon digitális hasonmását azért is készítették el, hogy pozitív hatással legyen a vele szemben és a kimenetel szempontjából egyaránt kritikus fiatal szavazókra. Egyesek ugyan elutasították az avatárt, az eredmény viszont a technológia sikerét vetíti előre. Ha nem csalás, azaz megmondják, hogy hasonmásról van szó, bizonyos célcsoportoknál sokat érhetnek el vele.

Mindenesetre elég ironikus, hogy egy politikus kamuvideója autentikusabbnak tűnik, mint a valódi személyiség.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8317787128
süti beállítások módosítása