Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új okos eszközzel védhető ki a vezeték nélküli megfigyelés

2022. május 30. - ferenck

A háztartásokban mindenhol jelen vannak a vezeték nélkül működő eszközök. Ezek a szerkezetek azonban veszélyeztethetik a magánszféránkat, mert passzív lehallgatók, elcsípett nagyfrekvenciás jelekkel, érzékeny adatokhoz férhetnek hozzá.

Tehát az okos szerkezetek valóban megkönnyítik az életünket, viszont biztonsági kockázatot is jelentenek. Német felsőoktatási intézmények kutatói a lehetséges megfigyelést akadályozó, a magánszférát vezeték nélküli kommunikáció közben védő rendszert, intelligens fényvisszaverő felületeket (Intelligent Reflective Surfaces, IRS) fejlesztettek.

Szinte az összes dolgok internete (Internet-of-Things, IoT) eszköz nagyfrekvenciájú rádiójeleken alapuló vezeték nélküli kapcsolatra épül, és a titkosító technikák ellenére, érzékeny információk juthatnak illetéktelenekhez. Ez azért lehetséges, mert a jelek terjedését fizikai környezetük, a tárgyakról, falakról, személyekről stb. történő visszaverődés befolyásolja.

irshield.jpg

A támadók távolról is észlelhetik ezeket a hatásokat, és egyszerű statisztikai módszerekkel megállapíthatják, hogy például egy személy mozog a megfigyelt helyiségben.

Az „ellenséges vezeték nélküli érzékelés” ellen jól használható az IRS. Lényege, hogy több fényvisszaverő darabot helyezünk el egy felületen, tevékenységüket pedig példányonként, elektronikusan növelhetjük. Az eszközök így lesznek képesek a rádióhullámok dinamikus manipulálására, és például úgy is konfigurálhatók, hogy a jeleket speciális irányokba tükrözzék vissza.

A német kutatók a világon elsőként javasolják az IRS-ek passzív vezeték nélküli lehallgatás elleni használatát. Fejlesztésük, az IRShield (IRPajzs) speciális algoritmusa véletlenszerű IRS-konfigurációkat generál, például random egymáshoz igazítja a fényvisszaverő elemeket.

Ezzel úgy álcázzák a vezeték nélküli csatornákat, hogy a támadó többé már nem tudja kiolvasni a jelből a helyiségben történő mozgásokra utaló infókat.

Az IRShield három fontos követelménynek felel meg: a megoldás eszközöktől, rádióhullámoktól és szabványoktól függetlenül működik, nem veszélyezteti a vezeték nélküli kapcsolat minőségét, nagyon magasszintű csatornalefedést biztosít.

Letesztelték, és az új fejlesztésnek hála, a támadások 95 százaléka sikertelennek bizonyult.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9417842107
süti beállítások módosítása