Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Adattudósok az adattudományról

2022. szeptember 26. - ferenck

2021 és 2031 között 21 százalékkal nő a számítástudományi, információtechnológiai kutatók száma – prognosztizál az Egyesült Államok Munkastatisztikai Hivatala. A szektoronkénti öt százalékos átlagot jelentős mértékben meghaladó növekedés kevésbé bíztató oldala, hogy már ma is nagyobb a mesterségesintelligencia-szakemberek iránti kereslet, mint az ezen a területen állást keresők száma.

A népszerű Python disztribúciót jegyző Anaconda által végzett 2022-es „Az adattudomány állapota” felmérésben 3493 az adattudományban, mesterségesintelligencia-kutatásban és gépi tanulásban dolgozó diák, tanár és alkalmazott vett részt. 133 országot képviseltek, 40 százalékuk amerikai vagy kanadai, 76 százalékuk férfi, 23 nő, 1 nem-bináris. Többségük, 55 százalék ezernél kevesebb, 15 százalékuk tízezernél több személyt alkalmazó vállalatnál dolgozik.

datascience_1.jpg

Napi munkájuk több oldaláról, jövőbeli reményeikről kérdezték őket. Általában elégedettek, de aggodalmaikat is elmondták.

70 százalékuk mérsékelten elégedett a munkájával, a tanárok és az oktatók a legelégedettebbek.

datascience0.jpg

Munkájuk 51 százalékát adattisztítással vagy vizualizálással, 18 százalékát modellek kiválasztásával és gyakoroltatásával töltik. A modellel dolgozók 60 százaléka helyszíni erőforrásokat, 40 százaléka a számítási felhőt használja. Zömük a Pythont kedveli, 31 százalékuk minden nap használja. Az SQL 16 százalékot, míg a C/C++, a Java, a Rust egyszámjegyű százalékot ért el a népszerűségi listán. A megkérdezett diákok 27 százaléka bejáratott startupnál, 23 százaléka valamelyik óriáscégnél, 22 százaléka pedig akadémiai intézménynél vagy kutatólaboratóriumban szeretne dolgozni.

Személyes és az adattudomány előtt álló kihívásokról szintén elmondták a véleményüket.

Sokak szerint cégük, iskolájuk jobban támogathatná a munkájukat. A nem elegendő befektetést (65 százalék), a tehetségek nehéz elérését (56 százalék), valamint a valóságtól elrugaszkodott elvárásokat (43 százalék) jelölték meg legnagyobb akadályként. A szakmai gyakorlatok megtalálását, a nem világos álláshirdetéseket, a szakmai hálózatok és a mentoring hiányát szintén említették (27, 20, 15 százalék).

62 százalékuk szerint szervezetüket/cégüket legalább enyhén érinti a szakképzett munkaerő hiánya. A munkaviszonyban állók 38 százaléka tehetséges mérnökök, 33 százaléka valószínűségszámítás- és statisztika-szakemberek hiányára panaszkodott. 32 százalékuk az elfogultság társadalmi hatásában, 18 százalékuk a személyes adatok biztonságában (privacy), 16 százalékuk a fejlett információs hadviselésben látja a szakterület legnagyobb problémáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8517938980
süti beállítások módosítása