Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia dönt a lesről

2022. november 23. - ferenck

A katari foci világbajnokságon a Félig Automatizált Lestechnológiát (SAOT) használják lesszituációk eldöntéséhez. A rendszer a szintén Katarban rendezett tavalyi Arab Kupán debütált, de Európában, Bajnokok Ligája meccseken is bemutatkozott már ebben a szezonban.

A VAR-t, azaz a videobírót hivatott segíteni a lesek megítélésében.

A mesterséges intelligencia helyadatokat használva térképezi fel a játékosok helyezkedését a labda elrúgásának pillanatában. Ha az MI szerint a játékos lesen tartózkodott, figyelmezteti a VAR-t: megmutatja neki az elrúgási pontot és a lesvonalat. A VAR ellenőrzi, majd értesíti a bírót, aki így a SAOT megfigyelésének értelmében hoz döntést.

les.jpg

A rendszernek a labda (az Adidas Al Rihka) belsejében lévő szenzor küld adatokat, másodpercenként ötszázszor arról, hogy pont hol van. A stadionban tizenkét követőkamera figyeli a labdát, és huszonkilenc pontot a játékosok testén. A kamera másodpercenként ötvenszer továbbítja az infókat.

Az MI 3D grafikát is generál, megmutatva a leshatárt és a játékosok helyzetét: lesen vannak, vagy sem. A grafikát a döntés után készíti el, a stadionban tartózkodó és a meccset televízión néző szurkolók egyaránt láthatják.

A VAR számára a négyszáz szóban meghatározott lesszabály alkalmazása a legnagyobb kihívás. Azonban a videofelvételek sem mindig pontosak, nem határozzák meg mindig ezredmásodpercre a labda elrúgásának pillanatát.

Sok esetben és fontos meccseken egy-egy gól megítélése millimétereken vagy azok törtrészén múlhat, a szituáció elbírálása pedig percekig eltarthat.

A SAOT gyors és pontosabb, egy átlag hetven másodpercig tartó döntést huszonötre redukál, ráadásul a drukkerek felé is jobban kommunikálható a 3D grafika.

Persze, ha tényleg a milliméter törtrészén múlt a les, a döntést elszenvedő csapat trénere és szurkolói, nyilván megkérdőjelezik, mert biztosan másként látták. Az Arab Kupán például jól működött, azaz észrevétlen maradt, bár az ESPN sportmédium újságírói többször egy-, egy alkalommal pedig kétperces késést figyeltek meg leshelyzetek megítélésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4317984310
süti beállítások módosítása