Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A DeepMind modellje az embernél is jobban kódolhat

2022. december 14. - ferenck

A mesterséges intelligencia kontra ember „meccseket” főként táblás, esetleg videojátékokból ismerjük, és tudjuk: az MI egyre jobban teljesít, egyre több területen diadalmaskodik.

Egy programozói verseny viszont sokkal nagyobb kihívás. Képzeljük el, hogy az MI és emberek ezt teszik.

Jó hír, hogy már nem is kell elképzelnünk, mert az Alphabethez (Google) tartozó DeepMind az AlphaCode modell részvételével rendezett ilyen versenyeket. Az MI jól teljesített, de nem ért el semmilyen kimagasló, szenzációszámba menő – szalagcímekre kívánkozó – eredményt. Nagyjából annyit nyújtott, mint egy néhány hónap, maximum egy év gyakorlattal rendelkező, kezdő programozó.

deepmind_alphacode.jpg

A DeepMind elmondása alapján a teszten „kb. emberi szintet” hozott, és kódszegmensek előrejelzésével, valamint többmillió potenciális opció generálásával korábban nem ismert természetes nyelvi problémákat oldott meg. Az opciók számát aztán maximum tízre szűkítette. A számítógépes kód szerkezetére vonatkozó, előzetesen beintegrált ismeretek nélkül jött rá ezekre.

Friss versenyek szimulált kiértékelésein 54,3 százalékot ért el, 66 százalékukat elsőre teljesítette. Problémánként csak tíz megoldást generálhatott.

Ha ezt a teljesítményt összevetjük mesterséges intelligenciák, köztük a DeepMind MI-jei bonyolult táblás játékokban elért eredményeivel, akkor nem nevezhetjük nagyon meggyőzőnek. A kódoló verseny nehézségi szintjét figyelembe véve viszont már inkább. Először AlphaCode-nak természetes nyelven kellett megértenie komplex kódolási problémákat, majd kóddarabkák memorizálása helyett inkább előre nem jelzett problémákra kellett következtetnie.

Megoldotta, pedig nem ismerte őket, és arra sincs bizonyíték, hogy a korábbi gyakorlóadatokból másolt volna valamit. Mindezek tudatában a DeepMind kutatói „komoly előrelépést” emlegetnek. Ráadásul a feladat nehézségi foka sem számít az MI-nek.

Nem ő a kódolásra is használható egyetlen nyelvi modell – az OpenAI GPT-3, illetve a (Microsofthoz tartozó) GitHub Copilot modellje is képes rá. Mindez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia általi kódgenerálás kezdeti korszakában járunk, a DeepMind viszont bizakodik, plusz az AlphaCode fejlesztők új generációja számára teheti hozzáférhetőbbé a programozást, sőt, valamikor paradigmaváltást is okozhat a területen: az ember formába önti, az MI megoldja a problémákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9018001200
süti beállítások módosítása