Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciával generált képekből áll a Republikánus Párt új videója

2023. május 08. - ferenck

A politikában és persze a politikán kívül is egyre gyakrabban használnak mesterséges intelligenciával generált képeket.

2019-ben a gaboni elnök egyik videója meghiúsult puccskísérlethez vezetett. A puccsot megelőző híresztelések arról szóltak, hogy a videó mélyhamisítvány (deepfake). 2020-ban egy indiai regionális választás egyik jelöltjének a videóján az illető szájmozgását úgy változtatta meg a mögötte álló párt, hogy szinkronban legyen a más nyelvekre fordított hanganyaggal. A 2022-es dél-koreai elnökválasztás két jelöltjének MI-vel létrehozott alteregói válaszoltak szavazók kérdéseire.

beatbiden.jpg

Az amerikai Republikánus Párt nemrég közzétett propagandavideója, a Beat Biden teljes egészében mesterséges intelligencia által generált képekből áll. A Joe Biden elnököt támadó állókép-sorozat fontos állomás, a generatív MI vele érkezett meg az Egyesült Államok politikai mainstreamjébe.

beatbiden2.jpg

A videó abból indul ki, hogy mi történhet Biden esetleges 2024-es újraválasztását követően. A harminckét másodperces anyag események rövid sora, hangalámondással, színészek fiktív híreket olvasnak fel. Az elmérgesedett USA-Kína viszony a tajvani főváros, Tajpej bombázásához vezet, a gazdasági válság miatti összeomlás következtében bedeszkázott ajtókkal-ablakokkal vannak teli az utcák, bevándorló-tömegek lépik át a déli határt, San Franciscóban fegyveres katonák járőröznek, mögöttük harckocsik, mert akkora az erőszakhullám.

beatbiden1_1.jpg

A képernyő bal felső sarkában látható apróbetűs szöveg ugyan figyelmeztet, hogy a videó teljes egészében mesterséges intelligencia által készített képekből áll, de ez valószínűleg sok néző figyelmét elkerüli. A gyártást ismerő névtelen forrás közölte a Vice magazinnal, hogy a képek generatív MI munkái, magát a forgatókönyvet viszont emberek írták.

beatbiden0.jpg

Politikai kampányok egyre több pozitív visszajelzést akarnak a befektetett pénzért, és úgy tűnik, hogy a cél eléréséhez a szövegből képeket készítő modellek a leghatékonyabb eszközök közé tartoznak. A videón a kamuképek úgy néznek ki, mintha valódiak lennének, a fiktív események sora felkavarja a nézőt, mert teljesen hitelesnek tűnnek. Egyértelműen jelzik, hogy melyik jelöltre szavazzon.

A generatív MI további fejlődésével a propagandaanyagok még hatásosabbak, erőteljesebbek lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9918118256
süti beállítások módosítása