Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Generatívvá válnak a felhőszámítások

2023. augusztus 08. - ferenck

A generatív mesterséges intelligenciához alkalmazásprogramozói felületet (API) kínáló startupok előtt álló kihívás, hogy egy API-ról egy másikra váltani olcsó, viszont a vállalkozás védelmi szintje csökken. Ezzel szemben a felhőszámítás-platformok sok API-t kínálnak, a váltási költségek viszont magasak. Azaz, ha egy felhőplatformon alkalmazást fejlesztettünk, nem praktikus egy másikra migráltatni. A felhőszámítások ezért is jövedelmezők. A startupoknak ezt az ellentmondást kell valahogy felszámolniuk.

A legújabb generatív modellekhez való hozzáférés minden iparág számára kulcsfontosságú. Az Amazon Webszolgáltatások Bedrock platformja új generatív modelleket, szoftverágenseket kínál a felhasználóknak a modellekkel folytatott kommunikációhoz, illetve orvosi rekordokat generáló szolgáltatást is nyújt. Az újdonságok „előnézetben” (preview) érhetők el, és változhatnak.

generativ_felho.jpg

A Bedrock a Stable Diffusion képgenerálóval és nagy nyelvmodellekkel (AI21 Jurrasic-2, Anthropic Claude) indult áprilisban. A mostani újításokkal nőttek a platform lehetőségei.

A Cohere két modellje is közéjük tartozik. A Command összefoglal, szöveget ír, kérdésekre ad választ, az Embed pedig száznál több nyelven generál beágyazásokat. Az Anthropic Claude 2-jét frissítették, és a Stability AI új Stable Diffusion XL 1.0-ját is a platformba integrálták.

Az Ágensekkel lehetővé válik, hogy a felhasználók alkalmazásokba építsék ezeket a modelleket. Például repülőjegy-foglaló honlapok alkalmazásaiban, az MI az adott személy korábbi utazásait, figyelembe véve javasolhat járatokat, és foglalhat helyet rajtuk.

A HealthScribe vizit után generál orvosi jegyzeteket. Nyelvmodellek átírják a páciens és az egészségügyi szakemberek beszélgetéseit, azonosítják a beszélőket, kivonatolják az orvosi szakkifejezéseket, és összefoglalókat készítenek. A rendszerek megfelelnek a személyes információ védelmére vonatkozó amerikai jogszabályoknak.

Az Amazon persze nincs egyedül, mert legfőbb felhőszámítás-vetélytársai, mint a Google Cloud Platform és a Microsoft Azure saját generatív MI-jüket szolgáltatásként kínálják a felhasználóknak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5718186829
süti beállítások módosítása