Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos dezinformáció elöntötte az ex-Twittert

2023. október 13. - ferenck

A Hamasz Izrael elleni terrortámadását követően, a válság elmélyülésével, a háborúval párhuzamosan a szabályozók elképedt szemekkel nézik, mi történik a ma X névre hallgató, sokkal szebb – Elon Musk előtti – napokat is megélt Twitterrel.

A platform tele van manipulált és hamis képekkel, videókkal. Mivel a tavalyi tulajdonosváltáskor Musk kizsigerelte a munkaerőt, a tartalommoderáló szekció zömét pedig a „szólásszabadság jegyében” szélnek eresztette, az X moderálási lehetőségei korlátozottak.

musk_izrael.jpg

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos illegális tartalom és dezinformáció EU-n belüli terjesztésével vádolja a platformot, és Muskot huszonnégy órán belüli válaszra utasította. Felszólította, hogy rendszerei legyenek hatékonyak, és pontosan számoljon be a megtett válságintézkedésekről.

Musk gyorsan reagált, és nem meglepő módon a szokásos „nálunk minden átlátható, minden nyílt forrású, megközelítésünket az EU is támogatja” szöveggel, magára a kérdésre pedig annyit reagált, hogy Breton sorolja fel az X-en található erőszakos, manipulatív anyagokat, hogy a nyilvánosság is láthassa azokat.

„Az Ön dolga, hogy bizonyítsa, amit beszél” – reagált rá Breton, aki nyilván tisztában van azzal, hogy egy, közben már törölt bejegyzésben Musk a múltban közismerten veszélyes hazugságokat terjesztő, antiszemita kommenteket író fiók követésére buzdította az X felhasználóit. Egyébként is „laissez faire” stratégia ide, „laissez faire” stratégia oda, Musk nem a megoldás, hanem a probléma egyre súlyosabb része.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy együttműködés hiányában az Európai Bizottság lép-e valamit, és ha igen, akkor mit az X ellen. A DSA (Digital Services Act) alapján a havi minimum 45 millió aktív felhasználó által látogatott közösségi platformnak figyelnie kell és el kell tüntetnie az illegális tartalmakat. Ha nem tartják be, globális forgalmuk maximum hat százalékával büntethetők, ami súlyos csapás lenne az anyagi gondokkal küszködő X-re.

Végül az X mégiscsak reagált, és gőzerővel tünteti el a Hamasz-propagandának minősülő anyagokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3618233451
süti beállítások módosítása