Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Blackwell, az Nvidia következőgenerációs grafikus feldolgozó egysége

2024. április 02. - ferenck

Az Nvidia éves fejlesztői konferenciáján bejelentett újgenerációs, Blackwell nevű grafikus feldolgozóegységei (GPU) vállalati felhasználásra készültek. Az RTX 50 sorozathoz tartozó GPU-k valószínűleg valamikor a következő év során kerülnek kereskedelmi forgalmazásba.

A  mostani H100-hoz képest frissítésnek, de nem drasztikus előrelépésnek tűnő B200 GPU 208 milliárd paraméteres, architektúrája a TSMC 4NP csomópontján alapul, amit persze jelentősen fel is turbóztak. Mivel az Nvidia Ada Lovelace GPU-i a TSMC hasonló, 4N-jével épültek, az újhoz egyedi (4NP) változatot használtak.

nvidia0_1.jpg

A nagyvállalat GPU-i a mesterségesintelligencia-forradalom, a generatív MI motorjának számítanak, az Egyesült Államok és Kína közötti chipháború legdrasztikusabb intézkedései ezeket a szerkezeteket érintik. Összességében az Nvidia technológiái nélkül az MI nem tartana ma ott, ahol.

A Blackwellt több paraméter teszi különlegessé.

nvidia_1.jpg

Az első a két GPU-meghajtót 10 TB/s sebességű összeköttetésen keresztül összekapcsoló egyedi 4NP-folyamat. A második a frissített Transzformer Motor.

Az Nvidia szerint az architektúra az utolsógenerációs Ada Lovelace modellméretének a dupláját kezeli, és támogatja az új 4 bites lebegőpontos utasításkészletet.

Vállalatok számára ötödikgenerációs NVLink teszi lehetővé, hogy egyetlen flottában 576 GPU-t csatlakoztassanak. Az Nvidia több MI-biztonsági és más funkciót is használ, hogy adatközpontja számára garantálja a maximális üzemidőt.

A cég elárulta, hogy a B200 dekompressziós motorral is rendelkezik, ami ugyan vállalati tevékenységre összpontosít, viszont egy ilyen dedikált hardver játékok esetében is komoly különbséget képes elérni – márpedig a grafikus feldolgozóegységeket eredetileg nem a mesterséges intelligenciához, hanem játékokhoz találták ki. Ha a motort az Nvidia átviszi a játék GPU-ira, és támogatja a megfelelő formátumokat, óriási változások jöhetnek a játékiparban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4518360739
süti beállítások módosítása