Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A YouTube figyelmeztette az OpenAI-t: ne használják videóikat modelljeik gyakoroltatásához

2024. április 16. - ferenck

Amikor Mira Muratit, az OpenAI főmérnökét a Wall Street Journal arról faggatta, hogy milyen adatokat használtak a szövegből videót generáló Sora csúcsmodell trenírozásához, a CTO mellébeszélt.

„Egy alkotónak elvárásai vannak, ha feltölti kemény munkájának gyümölcsét a platformunkra. Ezek egyike a szolgáltatási feltételek betartása. Ennek értelmében átiratok és videórészek letöltése nem engedélyezett, mert egyértelműen megsértik vele a szabályzatot” – mondta néhány napja Neal Mohan, a YouTube vezérigazgatója.

youtube_openai.jpg

Magyarán, a YouTube-ot tulajdonló Alphabet, azaz a Google számára elfogadhatatlan, hogy az OpenAI temérdek videót használjon fel a platformról modelljei betanításához.

Egyre több kiadó, platform tiltakozik anyagaik ilyen jellegű – általában engedély nélküli – felhasználása miatt, és a támadások célkeresztjében a mesterségesintelligencia-kutatásokban élenjáró OpenAI, valamint közvetve a Microsoft áll.

youtube_openai0.jpg

Kérdés persze, hogy a tiltakozás mennyire hiteles az internetes keresést lényegében monopolizáló Google-hoz tartozó YouTube vezetőjétől. A Google ugyanúgy mások anyagain tanítja mesterségesintelligencia-modelljeit, mint az OpenAI, velük készül a keresőmotor MI-vel felerősített változata.

Tehát lényegében irrelevánsnak is tűnhet a vádaskodás, ráadásul, ha láttunk már Pixar-filmet vagy hasonlókat, jól tudjuk, hogy – elvileg – semmi új nincs a számítógép által generált videókban, „csak” az OpenAI módszere és a tartalom is más. Legfőbb – és óriási – különbség, hogy az utóbbi anyagainak létrehozásához ember (humán input, humán kreativitás, humán munka) sem kell már, míg a Pixar-mozikhoz nagyon is szükség van rá.

Sora látványos videói egyszerű promptok alapján pillanatok alatt elkészülnek, az MI mindent megcsinál, az eredmény elragadó. Egyre tökéletesebbek lesznek, egyre kevésbé kérik rajta számon a humán oldalt.

A gyakorlóadatokat illetően viszont még pereskedések, óriási jogi csatározások, szabályozások várhatók.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8218376569
süti beállítások módosítása