Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A New York Times külön engedélyhez köti anyagai MI általi használatát

2023. augusztus 28. - ferenck

Nagy gépitanulás-modellek gyakoroltatásához a webről és más szabadon hozzáférhető forrásokból összegyűjtött anyagokat használnak. Az interneten rengeteg szöveg található, és ha több forrás kiesik, a modellek minősége valószínűleg nem változik.

Ha viszont megváltozik a hozzáállás, és mások lesznek az összegyűjtött anyagok MI-gyakoroltatásra való használatával kapcsolatos normák, jelentősen csökkenhet az ingyen felhasználható minőségi adatok mennyige. Ha drasztikusan kevesebb lesz az adat, romlik a modellek minősége.

nyt.jpg

Augusztus elején az Agence France-Presse-t, az Associated Presst és a Getty Image-et is köztük tudó tíz sajtó- és médiaszervezet nyílt levélben sürgette a törvényhozókat MI-fejlesztők elleni korlátozások bevezetésére. A levélben a gyakorló adatsorok nyilvánosságra hozatalát, a modell outputjainak „MI által generált” címkézését és a szellemi jogok tulajdonosának a modell jogbirtokos tartalmain történő gyakoroltatása előtti hozzájárulását javasolták.

A levelet követően többen adataik engedély nélküli használata miatt bepereltek MI-fejlesztőket.

nyt0.jpg

Legutóbb a 173 éves, az online és a printváltozatra együtt közel tízmillió előfizetővel rendelkező New York Times (NYT), megváltoztatva a felhasználási feltételeket, tiltotta meg webes tartalmai és más adatai használatát MI-rendszerek gyakoroltatására.

Az NYT fontolgatja, hogy szellemi tulajdona engedély nélküli használata miatt pert indít az OpenAI ellen. Az MI-fejlesztővel sokáig tárgyaltak, de a tárgyalások megszakadtak. A Google-lal sikeresebbek voltak, februárban megállapodtak, és az infokom óriás százmillió dollárt fizet az újság tartalmainak keresési találatokban való használatáért. Mesterséges intelligenciával kapcsolatos megállapodásról nincs információ.

Az új felhasználási feltételek alapján tilos NYT szövegeket, képeket, videókat, hanganyagokat, metaadatokat explicit engedély nélkül szoftverfejlesztésre vagy harmadik fél adatsorának gondozására használni. A szoftverfejlesztésre vonatkozó tiltás MI- és gépitanulás-rendszerekre is érvényes.

Az USA jelenlegi szellemijog-törvényei nem elég világosak ahhoz, hogy meg lehessen jósolni egy esetleges NYT kontra OpenAI per kimenetelét.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1118201677
süti beállítások módosítása