Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egérmozdulatokkal munkavégzést tettető alkalmazottakat rúgott ki egy amerikai bank

2024. június 26. - ferenck

A Wells Fargo amerikai bankóriás egyes források szerint több-, mások alapján féltucat alkalmazottját bocsátotta el, mert – a bank szerint – billentyűműveleteket színlelve, főként az egérugráltatás technikáját használva, megtévesztették a pénzügyi intézményt. Leegyszerűsítve: becsapták a munkáltatót, elhitetve vele, hogy dolgoznak, miközben mást csináltak.

Egyelőre nem világos, hogyan fedezték fel a problémát, illetve csak otthonról dolgozó alkalmazottakat érint, vagy sem. A bank mindenesetre közölte: az érintett személyeket elbocsátották, vagy felmondtak, miután fény derült a turpisságra. Az egyik szóvivő kijelentette: a legmagasabb elvárásaik vannak az alkalmazottaikkal szemben, és nem tűrik az etikátlan viselkedést.

wells_fargo.jpg

Mióta a Covid alatt elterjedt az otthoni munkavégzés, a távmunka, egyes nagyvállalatok egyre kifinomultabb módszerekkel figyelik dolgozóikat. Az USA-ban nemrég lépett életbe az a törvény, mely szerint az otthonról dolgozó brókereket háromévente ellenőrizni kell.

A Wells Fargo 2022-ben jelentette be a hibrid, rugalmas munkavégzés modell elfogadását, így egyes alkalmazottak otthonról dolgozhatnak.

A munkavégzés a billentyűleütések és a szemmozgások követésével, képernyőképek készítésével, a felkeresett weboldalak naplózásával követhető (távolból is) nyomon.

Közben persze a megtévesztő technikák is dinamikusan fejlődnek, például a széles körben elterjedt egérmozgatás rendeltetése, hogy elhitesse: a számítógépet aktívan használják. Más megoldások is elérhetők, és az Amazon szerint májusban ezrek fizettek ki tíz dollárt ilyen trükkös eszközökért.

Főként a pénzügyi szektorban egyre több cég az irodába történő visszatérésre kötelezi alkalmazottjait. A távmunka változatlanul népszerű, de az otthoni munkavégzők száma csökken. Az USA-ban a fizetett májusi napok alig huszonhét százaléka volt távmunka. 2020-ban, amikor tombolt a Covid, ez a szám hatvan százalék felett volt.

Az ITAM (Instituto Technológico Autonómo de México) alapján idén tavasszal az USA teljes időben foglalkoztatott dolgozóinak mindössze tizenhárom százaléka dolgozott kizárólag távmunkában, további huszonhat százalék pedig hibrid megoldásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3218430571
süti beállítások módosítása