Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Meghackelhetők-e az új amerikai szavazórendszerek?

2024. augusztus 27. - ferenck

A DEF CON Hacking Konferencia részeként, augusztus 9-én a világ különböző pontjairól érkezett jóindulatú hackerek gyűltek össze Las Vegasban, hogy teszteljék az Egyesült Államok új online szavazóplatformját, és megismerjék digitális sebezhetőségeit, segítve következőgenerációs szavazórendszerek fejlesztését.

Az évente sorra kerülő esemény hétvégéjén többtízezer cyberbiztonsági szakember jelenik meg Nevada fővárosában. Az augusztus kilencedikei programot a DEF CON Voting Village választásbiztonsági csoportja szervezte. A csoportot alapító Harri Hursti szerint a technológia ígéretes, de az online szavazás teljeskörű elterjedésére évtizedekig várhatunk még. Egyes matematikai megközelítéseket alkalmazva kivitelezhető lesz – mondta, majd megjegyezte: „az egyik technológia feltalálója azt állította, hogy meg tudja oldani, de nem a mi életünkben.”

szavazogep.jpg

A Biztonságos Internet Szavazás (Secure Internet Voting, SIV) néven ismert rendszert az azonos nevű cég kezeli. A szavazás telefonról és számítógépről egyaránt használható, az USA-ban kisebb pilot programokban használták már, például 2023-ban Utah szövetségi államban.

A tömeges felhasználás azonban akadályokba ütközik: biztonsági okok miatt több állam nem engedélyezi a széleskörű online szavazást, és marad a papír és a golyóstoll.

szavazogep0.jpg

Sokak szerint az internetes szavazás eleve nem lehet biztonságos – panaszkodott a konferencián az SIV-alapító David Ernst, majd hozzáfűzte, hogy pedig igen, mert mai csúcstechnológiákkal sokkal biztonságosabb lehet, mint a jó öreg papíralapú.

Az amerikai szavazók természetesen külföldi cybertámadásoktól is tartanak a novemberi elnök- és kongresszusi választáson. Biztonsági szakértők elmondták, hogy Oroszország és Irán online befolyásolási kampánnyal máris célba vett szavazókat. A következő hónapokban nyilván súlyosbodik a helyzet, a manipuláció lehetőségei kimeríthetetlenek.

Van okuk mitől tartani. Orosz hackerek a 2016-os és a 2020-as választásba is beleavatkoztak. Választási irodákat céloztak meg, amelyet több szavazógép-vállalat bebizonyított.

A SIV tízezer dollár jutalmat ígért a rendszerükön hibákat sikeresen azonosító hackereknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10018467847
süti beállítások módosítása