Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A grafén lehet a tiszta és korlátlan mennyiségű energia kulcsa

2017. december 07. - ferenck

Az Arkansas Egyetem fizikusai a grafén mozgását tiszta és korlátlan mennyiségű energia termelésére használó, nanoméretű áramgenerátort találtak fel. A Rezgőenergia-gyűjtő fejlesztése bizonyítja azt az elméletet, mely szerint kétdimenziós anyagok felhasználható energia forrásai lehetnek.

Az egyetemen fizikát oktató Paul Thibadonak onnan jött a generátor ötlete, hogy kollégáival nagyon furcsa mikroszkopikus mozgásokat vettek észre (egyrétegű szénatomokból álló) grafénlapokon. A rézállványra helyezett lapokról készült mikroszkópos képek összezavarták őt is, munkatársait is.

grafen.jpg

A képeket alképekre bontották, hogy jobban megértsék a nagy egész által elrejtett mintákat. Eredménnyel jártak, mert az új képeken értelmezhetőbb mintázatot figyeltek meg.

A lap pontról pontra történő vizsgálata közben döbbenetes jelenséget fedeztek fel. A grafén fel- és lefelé hullámzott, csúszott. E tevékenységet apró, véletlen és nagyobb, hirtelen mozgások kombinációjával érte el. Ilyen mozgást most figyeltek meg először atomi szintű szervetlen rendszeren. A kutatók megállapították, hogy a mozgásokat a környezet hőhatása váltotta ki (a megfigyelést szobahőmérsékleten végezték).

grafen0_1.jpg

A grafén lapszerű szerkezete miatt atomjai – ellentétben például a folyadékmolekulák véletlenszerű rezgéseivel – párhuzamosan rezegnek. Thibado szerint ez a kulcs ahhoz, hogy 2D anyagok összegyűjthető energia forrásai lehetnek. A tandemszerű, párhuzamos rezgések okozzák a hullámzást a lapokon, amelyekről a legújabb nanotechnológiai módszerekkel gyűjthető energia.

A generátort kifejezetten erre a célra fejlesztették. Nemcsak az energiagyűjtésre, hanem az információ küldésére, fogadására, kezelésére és tárolására is óriási hatással lehet, több területen alkalmazhatják. Semmi más nem kell hozzá, csak szobahőmérsékleten generált hő.

Az alkalmazások előtt számos teszten át kell esnie, és a prototípusból is szélesebb körben működő energiaforrást kell kidolgozni. Ha beválik, az energiatermelés mellett az eszközkészítést is forradalmasíthatja.

Az orvosi eszközök, például bioimplantátumok, hallókészülékek, pacemakerek és magunkon viselhető szenzorok az egyik lehetséges alkalmazási kör. A grafén mozgásán alapuló, önmagát töltő eszközök kisebbek és hosszabb távon hatékonyabbak is lehetnek.

A generátor természetesen az egészségügyön kívül, például „intelligens” ruhához, fülbe ágyazott fordítógéphez stb. is hasznosítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7313442507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.12.07. 20:11:20

A grafén óriási lehetőségeket rejt. Valóban bámulatos.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.07. 21:55:20

Csak most találtam rá a posztra, holnap olvasom el a belinkelt tanulmányt, ma nagyon elfáradtam, sokat vezettem. Mindenesetre igen érdekesnek tűnik.

"nanoméretű áramgenerátort találtak fel"

Addig is hadd tegyek egy javító szándékú megjegyzést. A magyar szaknyelvban az áramgenerátor (angolul current source) nem azt jelenti, amit a posztoló gondol és amit az eredeti angol nyelvű tanulmány is használ (power generator). Az áramgenerátor egy olyan kapcsolás, amely a rákapcsolt terhelés ellenállásától (vagy az áramgenerátorra kapcsolt feszültségtől) függetlenül állandó erősségű áramot bocsát át a terhelésen. Lényegében egy végtelen belső ellenállású kapcsolás, amelyet többnyire aktív elemeket tartalmazó áramkörrel (erősítés és visszacsatolás) valósítanak meg.

(Vannak olyan áramköri elemek, amelyek nem feszültség-, hanem áramgenerátoros táplálást igényelnek. Manapság ennek klasszikus példáját adják a LED-es fényforrások.)

A cikkben az áramgenerátor szó helyett inkább az áramforrás szó használatát javaslom. Ami annyiból vicces, hogy angol tükörfordításban ez angolul épp az áramgenerátort jelentené (current source), na de a két nyelv szakmai terminológiája nem mindig alapul tükörfordításon.

current source - áramgenerátor
power generator - áramforrás, villamos energiaforrás vagy egyszerűen (villamos) generátor

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.12.07. 22:07:57

Nem értem. Akkor ez a jelenség energia termelésére lenne képes – értelemszerűen valamilyen rendszeren kívüli forrást megcsapolva –, tárolni és szállítani képes energiát (akkumulátor) vagy átalakítható vele a hőenergia? Mindegyik olvasható ebben a kis írásban, holott ezek között óriás különbségek vannak.

Sequoyah 2017.12.07. 22:31:37

Ha a szobahomersekletbol nyeri az energiat akkor eromu nem igazan lesz belole. De alacsony aramfelvetelu hordozhato eszkozok, amiket fent is emlitenek, lathatjak hasznat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.07. 23:20:18

@Sequoyah:

Ez még csak hagyján, de ott van az a kurva kellemetlen 2. főtétel is, ami alapján egy homogén közegbe helyezve nem tud energiát termelni. De előbb holnap elolvasom a tanulmányt, addig nem találgatok.

ételizésítő 2017.12.08. 00:58:02

Ez a grafén biztosan nagy jelentőségű, csak gyakorlati hasznát kb. 15 év alatt nem találták még, amióta felfedezték.
Ez olyan, mintha a tranzisztort, amit 1947-ben fedeztek fel, 1962-ben még mindig nem használták volna, csak írogattak volna róla, hogy milyen nagy lehetőségeket rejt.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"power generator - áramforrás, villamos energiaforrás vagy egyszerűen (villamos) generátor "
Vagy esetleg feszültséggenerátor. Merthogy olyan is van, és ez az. A power meg feszültséget is jelent.

ételizésítő 2017.12.08. 01:15:09

@ételizésítő:
Hülyeséget írtam, a feszültséggenerátor voltage source.

ételizésítő 2017.12.08. 01:27:11

Most már csak azért is alapon megnéztem a "hivatalos" angol-magyar műszaki nagyszótárat, amiben current generator = áramgenerátor és current source = áramforrás, pedig ez valóban téves, az a jó, amit @Kovacs Nocraft Jozsefne: mond.

nniicckk 2017.12.08. 02:35:07

Ha jol ertem, akkor ez kb egy mechanikus napelem. Peldaul a nap hoje mozgasra keszteti, amibol valahogy aramot allit elo.
Ez persze akkor lenne fasza, ha a hatasfok jobb lenne, a szilicium napelemeknel, es sokkal olcsobban lehetne gyartani. Mondjuk 85 % hatasfok negyzetmeterenkent 1000 forintert. :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.12.08. 05:39:47

O.K. A grafén egy bizonyos szakasza együtt mozog és ez áramot kelt. Ez önmagában cáfolja a második főtételt, hasonló egy Maxwell démonhoz. A gondom az vele, hogy mérete a az adott hőmérsékleten kialakuló állóhullám fele, Ez nyilván nagyon kicsi. Hogy ebből felhasználható mennyiségű energiát szedjünk ki sok ilyet kellene összekapcsolni, azonban ezek szinkronizálása lehetetlen. Vagyis meg kellene oldani csak az egyik irányú áramot indukálók legyenek rákapcsolva az áramkörre. A másik probléma, hogy a grafén "hullám" közelsége szerint változik a feszültség, ha sokat összekapcsolnak, akkor a különböző feszültségek egymásra hatásra lesznek és makroszkópikusan nem fog működni a dolog.
A második főtétel nem mondja azt, hogy mikroszkopikusan is érvényes.
Mindenesetre rendkívül érdekes, ha kísérletileg igazolni tudják hogy energiát tudnak kivenni egy ilyen elemből a környezet hőjének rovására.

Wildhunt 2017.12.08. 07:57:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: erősen a piezoelektromos anyagokra emlékeztet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 08:04:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"A grafén egy bizonyos szakasza együtt mozog és ez áramot kelt. Ez önmagában cáfolja a második főtételt, hasonló egy Maxwell démonhoz."

Nem feltétlenül cáfolja - pontosabban nem feltétlenül sérti a 2. főtételt. A 2. főtétel ui. statisztikus alapon érvényes. Na mármost, ahogy későbbte is utalsz rá, a levegő molekulái rendezetlen mozgást idéznek elő a grefémban, ezért ellentétes feszültséget keltő domének alakulnak, ki, ezek feszültsége pedig kioltja egymást.

"Mindenesetre rendkívül érdekes, ha kísérletileg igazolni tudják hogy energiát tudnak kivenni egy ilyen elemből a környezet hőjének rovására."

Ezt bármely hőszívattyú (pl. Peltier) is megteszi, de a közönséges termoelektromos elem is. A lényeg ott van, hogy külső energiabefektetés NÉLKÜL tegye ezt, az viszont sértené a 2. főtételt - persze csak makroszkopikus méretekben, ahogy említed is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 08:05:12

Bár a termoelektromos elemnél hőmérséklet-különbség is szükséges, így az eleve nyilvánvalóan nem sérti a 2. főtételt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 08:21:42

@ételizésítő:

A feszültséggenerátor egészen más, közkeletű szóval stabilizált feszültségforrás vagy feszültségstabilizátor. A lényege az, hogy az eszközre/áramkörre adott feszültsgtől ill. a terhelés ellenállásót függetlenül konstans feszültséget ad a terhelésre.

Egy legtöbbször bandgap referencia-feszültségforrást tartalmaz (IC-kben), vagy diszkrét alkatrészként Zener diódáknál a letörési feszültségen alapul. (Zénernél fennáll a hőmérséklet- és áramerősség-függés, míg a bandgapnél ilyen nincs.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.12.08. 08:33:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ugye nem akarod nekem a 2. főtételt párhuzamos axiómáit elmagyarázni? :-))

FayRodisz 2017.12.08. 09:10:57

Igazi magyar virtus. Mindenki azt keresi és magyarázza, hogy ez miért nem működhet és miért kevés a termelt energia. Majd kialakul. Az első rubinnal sem lehetett több centis rozsdamentes acéllemezt vágni és biza ott is kellett vagy két évtized az elv után a működő darabhoz.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 09:21:52

"A grafén MINDENRE képes, kivéve arra, hogy elhagyja a laboratóriumot"

- ismeretlen költő -

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 09:28:16

@FayRodisz: Nyilván ahhoz az egésznek semmi köze, hogy a gyakorlati tapasztalat szerint az ilyen világmegváltó feltalálások bejelentése után soha többet senki nem hall róla.

De legalább magyaroztál egy jót, ma is nyugodtan alhatsz.

fda 2017.12.08. 09:58:02

@eßemfaßom még áll: Miért, te előre tudod, látod, hogy soha semmi nem lesz ebből semmi? Te tényleg átlátod, hogy a cikk tartalma hülyeség?
(Cikk alatt itt elsősorban nem ezt a magyar nyelvű blogbejegyzést, hanem az eredeti tudományos cikket értem. Olvastad? Mert leszóltad.)

Én grafén témából PhD-t szereztem, de nem mernék azonnali véleményt nyilvánítani 3 perc alatt egy féloldalas írás alapján. Ki vagyok én, hogy ránézésre megítéljem mások akár több éves munkáját?

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 10:07:59

@fda: lehet, hogy grafénból pdfed van de szövegértésből biztosan kettessel engedtek át és még egy ajándékféldiszó is kellett hozzá.

csakférfi 2017.12.08. 10:20:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"mozgásokat a környezet hőhatása váltotta ki (a megfigyelést szobahőmérsékleten végezték)."
Azaz a hőmérséklet kölönbség változásaiból adódik az "ingyenenergia".
Gözgép pl.vagy a stirling motor,vagy a otto motor.....stb.
Ez esetben a "környezet" az energiaforrás.
Ezt eddig nem sikerült kihasználni.
Ez is csak egy lehetőség.
A "gondjainkon" nem sokat változtat...inkább enyhít.
Évtizedek múlva.
:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.12.08. 10:39:39

@fda: És a termodinamikához is értesz? Mert ugye ennek egyébként nem sok köze van a grafénhez, kb annyi mint a víznek a gőzgéphez. Ezzel az erővel az ember légzését is boncolgathatnád azzal a felkiáltással hogy ismered a levegő összetételét.

commentes nikk 2017.12.08. 10:58:47

Hát én nem vagyok egy kimondottan technikai ember, szóval nem értek hozzá, de ez a grafén már vagy tíz éve kb mindenre megoldás a fel-felröppenő fantasztikus hírek szerint, aztán mégse látom, hogy a gyakorlatban bármire is használnák. Most akkor mi a túró ez?

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 11:25:29

@commentes nikk: A grafén az az anyag ami tökéletesen alkalmas megélhetést biztosítani nagyszámú kutatónak. Meg PhD-t is lehet belőle szerezni.

Gyulimali 2017.12.08. 11:30:23

@fda:
...de nem mernék azonnali véleményt nyilvánítani 3 perc alatt egy féloldalas írás alapján. ..
Mások sem mertek.
Mindenki megírta, hogy elsőre gyanúsnak tűnik, és legalábbis el kellene olvasni az eredeti cikket, mert az a baj ezekkel a bloghus "cikkekkel", hogy igen sokszor köszönő viszonyban sincsenek az eredeti iratok mondandójával.
Főleg, ha a "cikk" kikerül az index címlapra, ahol valami humánszakos "újságíró" ad neki egy másik címet, aminek alkalomadtán már tényleg semmi köze nincs az eretedi címhez.

csakférfi 2017.12.08. 11:35:27

@eßemfaßom még áll:
"Komposzthő: egy tudományos talány?
Az 1970-es évek végén, Londerzeelben a komposztkupac által termelt hő mennyiségét is megmérték. A Gent-i Műszaki Egyetem két végzős mérnökhallgatója végezte a kísérleteket két évig. A kupacba beáramló és az abból kijövő víz hőmérsékletét mérték folyamatosan, hónapokon keresztül. A hőmérséklet különbség, a víz fajhőjének és az átáramlott víz tömegének a szorzata adja a kitermelt hőenergia mennyiségét. A mérésekkel párhuzamosan, (kaloriméterben való égetéssel) meghatározták a szárított komposzt égéshőjét is a komposztálás előtt és után.

Meglepetésre a meleg vízzel kitermelt hő mennyisége hasonló nagyságrendű volt, mint a szárított komposzt elégetéskor keletkező energiamennyiség, ami a hallgatók tanára számára, hitetetlennek tűnt. Ezért ismételték meg a méréseket egy második évben, amelyek hasonló eredményre vezettek.

A vízzel kitermelt energiamennyiség nagyobb volt, mint a nyers és az erjesztett komposzt égéshőjének a különbsége, ami a termodinamika első főtételének látszólag ellentmond. A mérések eredményeit az érdekeltek – pontosan a tudományos körökben sajnos még jelenlévő – esetleges tudományos inkvizíciós per veszélye miatt, nem tették közzé."
www.azolcsoenergia.hu/alternativ-futes/komposzt-kazan/

Erről mit gondolsz?
Ez is egy "talány"
:) :)

Gazz 2017.12.08. 11:50:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A felvetés jogos, de szerintem nanoméretekben nem homogén a közeg. Szénatomok, nitrogénmolekulá, oxigénmolekulák, és a mi a legfontosabb, szabadon elmozduló elektronok a szénrácson, amelyek mozgási energiája feszültségként lecsapolásra kerül akkor, amikor az áramot kivezetik a rendszerből.
Mindemellett az sem közömbös, hogy a szénrács csak kétdimenziós, az körülötte levő közegben 3 dimenziós mozgások vannak.
Szóval a rendszer nem homogén.

FayRodisz 2017.12.08. 11:51:49

@eßemfaßom még áll:

Vicces ahogy másnak szövegértésről habogsz, miközben láthatóan semmit nem fogtál fel abból amit leírtam.

Egy kis segítség. Amit leírtam az pont arról szól, hogy biza az elv és az első működő darab valamint a komolyabb felhasználás között néha évtizedek telnek el.
Viszont arra nagyon jó példa voltál, hogy az egyszerű, buta fajtád azonnal akar mindent.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.08. 12:07:04

Sztem a szellentés energiáját kellene igába fogni. Gondoljuk csak el, hogy mennyi hasznosítható energia megy veszendőbe nap nap után.
A wc lehúzása során lezúduló víz energiáját sem szabadna kihaszálatlanul hagyni..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 12:21:41

@Gazz:

Nanométeres tartományban nyilván nem homogén, de az is eléggé egyértelmű, hogy az energiát nem a nanoméretű doménekből veszed ki.

Elvileg talán ezt is megtehetnéd, de akkor szét kellene válogatnod a pozítív és a negatív polaritáson keletkező feszültségeket, amit csak a Kurt úrfi által már említett Maxwell-démonnal tehetnél meg. A szar a palacsintában ott van, hogy a Mawell-démon működése is energiát igényel, sajnálatos módon minimum annyit, amennyit a segítségével össze lehet szedni. :DD

Hiába no, a 2. főtétel elől nincs menekvés. Nem akarom ismét bemásolni Eddington közismert idézetét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 12:23:23

@a nemzet fogatlan provokátora:

"A wc lehúzása során lezúduló víz energiáját sem szabadna kihaszálatlanul hagyni.."

Létezik is ehhez hasonló megoldás. A gyújtóláng nélküli gázboilereknek két fajtájuk van. Az egyik elemmel csinálja a szikrát a begyújtáshoz, a másik egy miniatűr turbinát tartalmaz, amely a víz áramlásából generál annyi áramot, amivel szikrát lehet létrehozni. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 12:36:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"amit csak a Kurt úrfi által már említett Maxwell-démonnal tehetnél meg"

Egész pontosan egy ahhoz hasonló démonnal.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 13:03:36

@FayRodisz: Te pedig jó példa vagy saját magadra (nem állok le fajtázni, nem vagyok hozzá elég művelt)

gigabursch 2017.12.08. 13:36:42

Uhh, hát az írás is érdekes, a tanulmány is, a kommentek is.
Majd csak jó lesz az sokmindenre, ahogy fentebb írta valaki a tranyóról is.

Én inkább türelmesen megvárom

Gyulimali 2017.12.08. 13:42:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Meg ne feledjük a termoelemes lángőrőket sem, amik elzárják a gázt, ha elalszik a láng!

ételizésítő 2017.12.08. 14:08:02

@FayRodisz:
"az elv és az első működő darab valamint a komolyabb felhasználás között néha évtizedek telnek el"

Sorolnál erre példákat az 1950 utáni időszakból?
A grafén nem ér.

ételizésítő 2017.12.08. 14:12:04

@a nemzet fogatlan provokátora:
Ami a vécé lehúzását illeti, lehet, hogy nem lenne hülyeség áramot termelni vele, és feltölteni egy aksit, ami táplálna egy mozgásérzékelővel kapcsoló LED-et, hogy ha éjszaka mész vécére, ne kelljen verőfényt varázsolnod a budiba, viszont láss is. :-)

(Bár kétlem, hogy termelne annyit, hogy soha ne kelljen "rendesen" is tölteni az aksit, de mégiscsak valami haszon.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 14:26:38

@csakférfi:

Nem is fogsz. Díjak elnyerésére alkalmas, másra nem. Méregdrága és a hármas funkció miatt az is marad.

Mellesleg ha a piezótól érdemleges energiatermelést várnak, akkor kellő mozgást kell biztosítanineki, ez esetben viszont megnehezíti a járást is, hiszen rugzni fog alattad a térkő, még ha csak kis mértékben is.

A hőmérséklet-különbségből adódó energiatermelést eg nem Peltier-vel kellene megoldani, mert azx nagyon drága, megfelelő hozzá a kellő termoelektromos elem is. Kisebb a hatásfoka, de sokkal olcsóbb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 14:30:27

@Gyulimali:

"Meg ne feledjük a termoelemes lángőrőket sem, amik elzárják a gázt, ha elalszik a láng!"

Manapság már inkább ionizációs vagy infravörös szenzoros lángőrt alkalmaznak, hiszen a jobb boilereknél, kazánoknál nincs is őrláng, csak a normál üzemi lángot kell figyelni.

A termoelemes lángőr termelte elektromos energia amúgy elment a mágnesszelep behúzva tartására (tizedvoltos feszültségen több amper), így plusz energiát nem sokat lehetett (volna) kivenni belőle).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 14:35:52

@ételizésítő:

Ha keveset termel, akkor folyamatosan engedni kell a vizet q csapból. 1m3 víz ára 1000 Ft felett van, ennyi kiengedésével már pár fillérnyi "zöld" áramot lehetne termelni.

Aztán meg ott van a meleg szar és pisi, azoknak a hőenergiáját is kellene hasznosítani. Ahogy a lefolyó mosogató- és fürdővízét is. :D

Mellesleg hülyeség, mert a hideg szennyvízből a csatornacső falára kicsapódik a szenny, hamar dugulást okozna. Na de mi az a havonkénti párezres duguláselhárítási számla ahhoz a kellemes tudathoz képest, hogy teszel valamit a környezetünk kizöldítéséért?

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.08. 15:38:19

@ételizésítő: A fütykösre is lehetne szerelni egy kis áramfejlesztőt. Napi 4-5 pisilés. Mennyi áramot is lehetne belőle kinyerni?

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.08. 15:41:59

@csakférfi: Viszont néhány hipszter kocka remekül megélt egy darabig a felvett állami támogatásokból..
Könyörgöm, hogyhogy nincs még egy fingelemző szoftver, ami jelezhetné, hogy rossz az emésztésem? Tessék gyorsan egy start upot gründolni rá..! :)

csakférfi 2017.12.08. 17:43:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: .....@a nemzet fogatlan provokátora:
:) :)
Megyek építek egy "komposztkazánt.....a sufniba.
Valamit meg kell zaboláznunk azaz irányítanunk hogy a mozgási energiát átalakítsuk ....mondjuk árammá...persze a fotovoltaikus elemek és társaik kiesnek belőle.
De akkor is ott van az a fránya elhasználódás,azaz amortizáció.
Sehogy sem jó.
"hidegfúzióval" is riogattak már ...mikor is 20-30 éve?
"A grafén lehet a tiszta és korlátlan mennyiségű energia kulcsa"
Vagy mégse.
:) :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 18:35:10

@csakférfi:

Annyira nem vagyok képben a grafén lehetőségeivel, de azt nem hiszem, hogy a korlátlan és tiszta energia kulcsa lenne. :)

A közeljövőben az atomenergia és az ÉSSZEL alkalmazott megújulók, még később a fúziós energiában látom a jövőt - bár az utóbbi jó eséllyel már nem az én életemben lesz.

csakférfi 2017.12.08. 18:43:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én sem vagyok képben a grafént illetőleg.
De......hőt kell közölni és hőt kell elvonni azaz változtatni kell az "állapotokat"...ha jól értem.
ettől rezeg a molekula.
Lehet hogy nem jól értelmezem?
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 19:21:21

@csakférfi:

De, jól értelmezed. És itt bukik meg az egész, hiszen bár mikroszkopikus léptékben valóban léteznek hőmérséklet-különbségek (valójában inkább sebességkülönbségek), ezek rendezetlen iránya miatt az eredő energia nulla lesz. Valahogy úgy képzeld el, mint a lágyvasat, ahol az elemi mégnesek rendezetlenül helyezkednek el, ezért a vasdarab kifelé nem mutat mágnességet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 19:24:47

Nos, elolvastam a tanulmányt, és hát csak a végén tesz utalást az energiatermelésre. Itt van az a bekezdés:

"By tuning the velocity distribution (as we demonstrated
by varying the tunneling current), one can activate certain
processes and deactivate others. Furthermore, as the membrane
flexes, it modifies the local strain, the chemical
reactivity, and the charge distribution, which allows the
system to do work. Engineering specific channel geometries
in a membrane, along with complementary ratchetstyle
components, could create small artificial Lévy motors"

Főleg a "ratchet-style components" említése igencsak amatőr dolog. :) Ilyesféle megoldásokkal az örökmozgó-készítők szoktak próbálkozni. :DD

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.12.08. 19:28:54

@ételizésítő: LED. De szerintem a szilícium-egykristály is idevehető, mert a Skylaben tökéletesítették a gyártását. Ez két elég jelentős eszköz, úgy érzem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 19:33:27

Mellesleg az aprócska Lévy-motorook összehangolásához is elkélne egy Maxwell-démon. :D

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.12.08. 19:44:33

@ételizésítő: A turbinalapátokra rakódó szarral az lenne a baj, hogy rontaná a hatásfokot.

@a nemzet fogatlan provokátora: "Könyörgöm, hogyhogy nincs még egy fingelemző szoftver, ami jelezhetné, hogy rossz az emésztésem?"

Ez egy teljesen indokolt igény. Komolyan. És ezt is komolyan mondom: vajon eleget foglalkoztak eddig, mondjuk, az orrváladék összetétele és az egészségi állapot közötti összefüggéssel? Vagy egy kis méretű, kézi izzadság- vagy bőrzsírelemző alapjainak kutatásával?

csakférfi 2017.12.08. 19:50:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Köszönöm!
Nem beszélek idegennyelvet,így az erefdetit sem tudtam elolvasni.
A gugli fordítót dzktsm használni ha nagyon kíváncsi vagyok......vagy a kisebbik gyereket.
Az előbbi igazi kihívás....az utóbbi meg lusta.
Meg nem is ismeri a szakzsargont.
A "nullponti energiáról " mit gondolsz?
Emlékszem Nemere említette egy könyvben. Valami angol tudós ......a neve nem jut eszembe....megcsinálta,állítólag. Láttam a "szabadalmi" beadványt ....igen régi történet.
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.08. 20:02:41

@csakférfi:

"A "nullponti energiáról " mit gondolsz?"

Létezik, csak gyakorlatilag nem lehet kiaknázni. A Casimir-effektus szerint ha két lemezt rendkívül közel teszünk egymáshoz, akkor vonzóerő lép fel közöttük, mivel a lemezek közötti térben kisebb lesz a vákuum energiája, hiszen a kis távolság miatt közöttük egyes hullámhosszak nem létezhetnek. Ahogy aztán a lemezek egymáshoz "csapódnak", ezt az energiát ki lehet(ne) használni.

Csakhogy ezután vissza kellene állítani az eredeti állapotot, mert egy ilyen gép nagyon csak "egylövetű" lenne. :D A visszaállítás persze a megtermeltnél sokkal több energiát igényelne.

csakférfi 2017.12.08. 20:27:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Köszönöm!
Megketestem s wkin.
Nem is hallottam még.
Anno mikor inas voltam a szaksuliban,azzal szórakoztunk hogy a passzaméter (köszörüléshez használt mérőeszköz ezred mm-es mérésekhez) etalonjait összedörzsöltük és a két fém "összeragadt".
35 éve ennek.
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.09. 08:06:54

@csakférfi:

Az szerintem inkább a van der Waals erő miatt lehetett. A Casimir-effektusnál - ha jól tudom - sokkal simább felület és kisebb távolság (pár nanométer) kell.

csakférfi 2017.12.09. 10:21:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Valóban!
Neked nincs az a benyomásod hogy minden jelenségnek van neve és magyarázata...mégsem tudjuk összerakni a "puzzle-t".
Mintha hiányozna a tudományos áttörés energia terén vagy éppen az emberi pszicé--agy --test kapcsolatokban?
Engem ez zavar.
A kommentelők is mintha ezt keresnék....."valami jó hírt".
erre csak rosszabbakat és csalódásokat kapunk.
A tudósoktól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.09. 11:01:42

@csakférfi:

(Az alábbiakban tudományon a természettudományt értem.)

A látványos és óriási sikerek elmaradása miatt sokan kiábrándulnak a tudományból, és az áltudományok, ezotéria stb. felé fordulnak.

Én nem így vagyok. Bízom a tudományban, amely persze a múltban sem csak a sorozatos sikereket szállította, és eztán sem csak ezt fogja tenni. Azért bízom benne, mert az eddigiekből is látható, hogy a világunk alapvetően megismerhető, szigorú törvényeknek engedelmeskedik (pontosabban a működését egyre pontosabban le tudjuk írni), ezért semmi okunk nincs azt hinni, hogy a megismerése el van zárva előlünk.

Ne feledj egyvalamit: A tudományban száz hibás elméletből születik egy ideig-óráig jó elmélet. A tudomány a hibáiból is tanul.

(Jusson eszedbe, amit Elon Musk mondott, amikor felrobbant a SpaceX egyik rakétája. Azt mondta, hogy a kudarcokból többet tanulnak, mint a sikerekből.)

Ez mellesleg következik a tudományos kutatás alapelveiből. Egy elméletet ui. soha nem lehet bizonyítani. Csak az mondható el, hogy amíg nem cáfolta meg semmilyen megfigyelés, amíg helyes előrejelzéseket ad, addig érvényesnek tekinthetjük.

Az egyetlen kivétel talán épp a termodinamika 2. főtétele az entrópia növekedéséről. De ez nem meglepő, hiszen ez sima matematika, a matematika meg nem természettudomány. Egyszerűen arról van szó, hogy a rendezetlen állapotok száma irdatlan mértékben meghaladja a rendezett állapotok számát. Minél több elemből áll egy rendszer, annál inkább. Nagyon kevés az olyan állapotok száma, amikor a cukormolekulák kockacukrot alkotnak a kávéban, és mennyivel több azon állapotok száma, amikor egyenletesen eloszlanak a kávéban. :) Ez adja az idő irányát és ezért nem fog a kávéban a cukor egyhamar újra összeállni kockacukorrá. (Egyszer persze meg fog történni ez is, de olyan hosszú idő kell hozzá, amihez képest az univerzum eddigi kora egy szempillantásnak tűnik.)

Ettől a nagy rendezetlenségben lehetnek és vannak is lokális rendezett állapotok, ehhez kissé hasonlóval foglalkozik az említett tanulmány is. Sőt az is lehetséges, hogy a mi látható univerzumunk is egy rendezett lokális domén a sokkal nagyobb, rég a hőhalál állapotában lévő univerzumban. Ezt nem én találtam ki, hanem nálam sokkal okosabb fizikusok és kozmológusok.

csakférfi 2017.12.09. 14:13:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Érdekel a tudomány és bízom is benne.
Talán mi "csakembere" vvárunk tőle többet....ezért a benyomás.
Azonban-és ez már ellentmondás-mintahogy az emberi "pszichét" másképp közelítem meg mint a pszichiáterek és pszichológusok és ettől egyszerubbnek és egysíkubbnak látom az embereket.....kommentelőket pl.. Úgy a tudomány sem azt a néhány törvényt nem ismeri ami a "világegyetemet " mozgatja hanem holmi "olcsó és tiszta enefgiát "keres.
Márpedig bizonyosan van.
Olyan mintha az erdőtől nem látnánk azt az egy fát" ami meghozná a paradicsomi állapotokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.09. 14:58:08

@csakférfi:

"a tudomány sem azt a néhány törvényt nem ismeri ami a "világegyetemet " mozgatja hanem holmi "olcsó és tiszta enefgiát "keres."

Szerintem ez tévedés. Az alapkutatások nem erre irányulnak, ezt csak a népszerűsítő média állítja be így. Más kérdés, hogy az alkalmazott tudományok már erre is irányulhatnak, lásd pl. egyre jobb akkumulátorok - egyelőre nem túl sikeres - kifejlesztése. :)

csakférfi 2017.12.09. 15:08:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
:)
Igen ez lehetséges.
Te járatosabb vagy és sokrétűbb a tudásod....ezért kérdeztelek és vetettem fel bizonyos szempontokat.
Köszi.
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.10. 10:56:49

@csakférfi:

"Te járatosabb vagy és sokrétűbb a tudásod"

Ne hidd! Nagyon csalóka dolog, ha látsz valakit hosszászólni egy témához, mert abból még nem derül ki, milyen rengeteg egyéb dologhoz lövése sincs. :)

csakférfi 2017.12.10. 19:49:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
:)
Az lehet.
Én a saját megérzéseimben bízom.
Abban nem szoktam csalódni.
A szerénység.......erény.
:)

Sequoyah 2017.12.14. 14:51:46

@ételizésítő: Gyakorlati haszna lenne boven, cask nagy mennyisegben gyartani nem tudjak meg.