Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Verseket ír a mesterséges intelligencia

2018. május 03. - ferenck

Az MI-kutatás újabb állomásaként egy algoritmus hihető szövegeket generál, emberszerűen fejezi ki magát angolul. Viszonylag szabadon dolgozik, mert nem író, nem újságíró, hanem költő, bár esetében találóbb a kissé pejoratív hangzású poéta szó.

A Microsoft és a Kyoto Egyetem kutatói ugyanis verseket író mesterséges intelligenciát fejlesztettek. A gépköltő viszont hiányosságai és a gyakran megmosolyogtató tartalmak ellenére elég jónak bizonyult ahhoz, hogy megtévessze az ember-, illetve MI-mivolta felett dönteni hivatott online bírákat.

ai_versek1.jpg

Többezer leírással és versekkel társított képen gyakorolt, s tanulta meg a képek és a szövegek közötti összefüggéseket, vizuális mintázatokat, rímeket és a verseket átélhetővé, mélyebbé tevő más nyelvi eszközöket, például metaforákat, színek és érzelmek kapcsolatát stb.

A tanulási folyamat után képekhez kellett verseket költenie – nem egyszerű leírásokat, nem is algoritmikus nonszenszeket, hanem valódi lírát. Az eredmény felemásra, több esetben algoritmikus nonszenszre sikerült.

ai_versek0.jpg

Egy példa: „Az eső birodalma / Szürke ég és felhő / Nyugodt és békés / Engedélyezett biztonság.”

És egy másik: „Meghasadt szívű / Szénszállító teherautó vagyok / Nincs hangom / A szívem hangja / Nem vagyok.”

Következő lépésben a kutatók el akarták dönteni, hogy egy átlagolvasó érzékeli-e, hogy MI a szerző.

ai_versek2.jpg

Egyfajta Turing-tesztet végeztek.

A gépi és az emberi intelligenciát sikeresen integráló online Amazon-szolgáltatást, a nevével Kempelen Farkas trükkös sakkautomatája előtt tisztelgő Mechanikus Törököt hívták segítségül, majd a „zsűrit” két részre, általános felhasználókra és irodalmi tanulmányokat végzett szakértőkre osztották.

Hol képekkel, hol képek nélkül mutatták meg nekik a verseket. Ki kellett találniuk, ki a szerző: ember vagy MI. Ha a képet is látták, és a verset is olvasták, a szakértők, képek nélkül viszont a „laikusok” teljesítettek jobban. Mindkét csoport eredményesebben azonosította az ember által írt verseket, mint az új MI költeményeit, sőt, utóbbi esetben többször hibáztak, mint ahányszor eltalálták a szerzőt.

És ez csak a kezdet, mert nyilvánvaló, hogy a technológia fejlődésével az algoritmusok versírásban is sokat javulnak, hitelességben előbb-utóbb elérik a hirdetéseket generáló programok vagy az ügyfélszolgálati chatbotok szintjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6513880278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása