Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kódot ír a gép

2018. május 04. - ferenck

Elképzelhető, hogy a jövő programozója már nem ír kódot, mert a mesterséges intelligencia megteszi helyette.

A Rice Egyetem az amerikai hadsereg és a Google által anyagilag támogatott BAYOU projektje ezt a jövőt hivatott megvalósítani. A mélytanulás-eszköz alapvetően kódolási keresőmotorként működik – megmondjuk neki, milyen fajta programot akarunk létrehozni, begépelünk mellé néhány kulcsszót, mire a kívánságunknak leginkább megfelelő, utasításainkat végrehajtó Java-szerű kóddal áll elő.

programozo_mi0.jpg

A program kb. 1500 androidos app mintegy 100 ezer Java-soros forráskódját olvassa el, ideghálója feldolgozza a kódokat, a végeredmény pedig más szoftvereket programozó mesterséges intelligencia.

Ha a BAYOU által elolvasott kód a működésére vonatkozó információt tartalmaz, az idegháló nemcsak megismeri, miként funkcionál, hanem azt is megtanulja, hogy milyen célra találták ki. Az MI a kontextussal kapcsolatos adatok alapján képes működő szoftvert írni, holott az új szoftver mindössze néhány kulcsszón és a programozók óhaját jelző információmorzsákon alapul.

programozo_mi.jpg

Az újítás jelentősen megkönnyítheti számítástudományi szakemberek munkáját, és az oktatásban szintén fontos szerepet tölthet be, mert leegyszerűsíti, intuitívabbá teszi a kódolás tanítását – már amennyiben a Rice Egyetem MI-je szélesebb körben elterjed, példakódokat generál, vagy egyszerűen csak ellenőrzi a diákok feladatát.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a BAYOU nem önmagát másoló rendszer, azaz a mesterséges intelligencia nem készíti el sokszorosan a saját utánzatát. Lényegesen egyszerűbb annál, és – egyelőre – a programozóknak is hagy elvégzendő munkát. A kódoló számára releváns információkat tartalmazó „szkeccseket” készít a szoftverről.

programozo_mi1.jpg

A szkeccsekben a programozó azokat az adatokat találja meg, amelyekre pont szüksége van. A darabokat viszont – mindig az aktuális projekthez igazítva – neki kell összeraknia nagyobb egésszé.

Az utóbbi idők mesterségesintelligencia-fejlesztéseihez hasonlóan a BAYOU is csak az út kezdete. Ígéretes kezdet, nagyon fontos lépés a számítástudomány régi álma, az önmagukat emberi beavatkozás nélkül író és másoló programok megvalósulása felé.

Az eddigi hasonló kezdeményezések kevesebb sikerrel jártak, mert túl sok korlátozással jutottak el a kódig. Mivel a BAYOU csak néhány kulcsszóval dolgozik, a folyamat lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, jelentősen megkönnyíti a programozó munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2213880702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása