Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szabvány telekom hálózatokra is alkalmazhatók a kvantumtechnológiák

2018. október 15. - ferenck

A spanyol Számítógépes Szimuláció Kutatóközpontban kvantumkriptográfia (kvantumtitkosítás) hálózatot szoftveres megoldással kereskedelmi optikai hálózatba integráltak. A fejlesztéssel lehetővé válik kvantum- és klasszikus hálózati szolgáltatások rugalmas, dinamikus és méretezhető implementálása.

A májusban próbajelleggel indult hálózat a madridi fővárosi terület három létesítményét összekapcsoló száloptikai infrastruktúrán alapul. A kutatók a kvantumkulcs-kiosztásos (quantum key distribution, QKD) eszközöket magába foglaló rendszerrel bemutatták, hogy a QKD technikák ugyanazon a száloptikán felhasználhatók az adattovábbítás és a kvantumkulcsok összekapcsolására.

kvantum_2.jpg

A technológiával húsznál több csatorna tudja megosztani ugyanabban az optikai sávban ugyanazt a szálat. Így válik lehetővé kvantumjelek másodpercenkénti több mint két terabájtos egyidejű hálózati továbbítása, miközben a rendszer szabványos 100 gigabájt/másodperces modulokat használ. 

A kvantummegoldással a kommunikáció titkosításon – az információt titkos kulccsal kódolják – alapuló biztonsága is jobb lesz.

kvantum0_2.jpg

A titkos üzenethez csak a megfejtőkulcsot ismerő felhasználó fér hozzá. A mai titkosítási technikák viszont olyan matematikai problémákra épülnek, amelyek megoldása időigényes. A számítási kapacitások növekedésével az erre fordított idő és a módszerek biztonságossága is csökken. A problémát eddig a kulcsok méretének növelésével próbálták orvosolni.

A kvantummechanika elveit például titkosító kulcs generálására (is) alkalmazó kvantumszámítógépek megjelenésével hamar elavulhatnak ezek a technikák, és a legtöbb kommunikációs biztonsági infrastruktúra használhatatlanná válik. A kvantumtechnológia azonban megnyugtató megoldást kínál – a nyilvános kommunikációs csatornán keresztül generált titkos kulcs védelmet nyújt bármilyen, még kvantumszámítógépről indított támadás ellen is. A rendszer ugyanis azonnal detektál minden támadási kísérletet.    

„A meglévő száloptikai infrastruktúra használatával, most áll először lehetőségünkben a kvantumkommunikáció óriási költségek nélküli, inkrementális módon történő telepítése” – nyilatkozta a központot vezető Vicente Martin.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr514302411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása