Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Cyborg botanika: Elowan, a robot-növény hibrid

2018. december 12. - ferenck

A cyborg botanika a természetben lejátszódó interakciók megtervezésének új módja. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Médialaboratóriumában Sareen Hapreet és Pattie Maes projektjének célja az interakciók megjelenítése, érzékelhetővé tétele mesterséges elektronikus szerkezetek közvetítésével.

Rengeteget töprengünk testünk csúcstechnológiai úton történő felturbózásáról, arra viszont nem gondolunk, hogy a jövő társadalmában nem a Homo sapiens lesz az egyetlen cyborg – véli Hapreet.

cyborg_noveny.jpg

A növények is azzá válhatnak. Eleve érzékenyek környezetükre – érzik a fény, a gravitáció, a hőmérséklet, a talaj stb. változásait. A változások hatására elektromechanikus jeleket küldenek szöveteik és szerveik között. Mi történik, ha mindezt infokommunikációs megoldásokkal kombináljuk?  

Az új paradigma értelmében növények meglévő tulajdonságait kiaknázva, teljesen különálló rendszerek helyett a természet és a digitális világ keverékeit hozhatjuk létre.

cyborg_noveny0.jpg

Az MIT-n a napokban bemutatott robot-növény hibrid, Elowan egy kísérleti sorozat első darabja. A kibernetikus létforma lényege a növény és a gép közvetlen „párbeszéde.” A szerkezet elektródarendszer és kerekes robotváz segítségével fedezi fel a fényforrásokat, majd a növény saját elektromos-vegyi jelzéseit használva, vezérli magát feléjük.

A fényt érzékelő növény jelzéseit a hajtásaira és leveleire kapcsolt elektródák detektálják, és működésbe hozzák a robotvázat, amire a különös szerkezet megindul a fény irányába.

Ha a növény nem generál jeleket, a robot nem mozdul.

A hibrid saját egészségi állapotát, a környezet változásait folyamatosan figyelő érzékelőplatformként használható, és kiindulási alapként szolgálhat organikus interaktív eszközök fejlesztéséhez.  

„Állóképességünket technológiai kiterjesztésekkel hangoljuk a természethez. Az evolúció technológia általi felgyorsulása viszont szükségessé tette, hogy embercentrikus világképünkből elmozduljunk egy természetközpontú holisztikus szemlélet felé. Elowan kísérlet, provokáló gondolat, hogy tulajdonképpen mik is a bővített képességekkel rendelkező növények” – nyilatkozta Harpreet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10014470134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása