Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Arcforma alapján azonosít genetikai rendellenességeket az MI

2019. január 17. - ferenck

Klinikai orvosok nagyon nehezen diagnosztizálnak ritka genetikai rendellenességeket, pontos diagnózis hiányában pedig a beteg nem a legoptimálisabb kezelést kapja.

A bostoni digitális egészségügyi vállalat, az FDNA fejlesztése, a mesterséges intelligenciával megerősített Face2Gene okostelefonos app megváltoztathatja a helyzetet. Ritka genetikai rendellenességek gyerekek arcának elemzésével történő azonosításában felülmúlhatja az orvosokat, és hozzájárulhat, hogy a betegek jobb kezelést kapjanak.

genetikai_rendellenessegek.jpg

Előbb azonban meg kell oldani néhány problémát.

216 genetikai szindróma valamelyikével „rendelkező” személyekről készült 17 ezer képet tápláltak a rendszerbe, és a mélytanuló algoritmus megtanulta, hogy a 216 szindrómához milyen egyedi arckifejezések társulnak.

Az appot korábban nem látott 502 képpel tesztelték, 65 százalékos teljesítményt nyújtott. Amikor tíz lehetséges diagnózis közül kellett választania, 91 százalékos eredményt ért el.

genetikai_rendellenessegek0.jpg

A Face2Gene-t születési rendellenességek workshopon résztvevő 49 gyakorló genetikus ellenében is vizsgálták. Egyetlen arckép alapján 10 gyereket kellett azonosítaniuk, „alig felismerhető” genetikai szindrómákkal.

Meglepő eredmény született.

A húsvér genetikusok közül csak ketten voltak képesek 50 százaléknál pontosabb diagnózisra. A Face2Gene viszont tízből hetet nagyon pontosan azonosított.

Optimális esetben az app mindig pontosan azonosít, viszont több gyakorlóadat kell hozzá. A fejlesztők bizakodnak, hogy a Face2Gene hamarosan egészségügyi szakemberek számára is használható, ingyenes alkalmazássá válik. Gyakorlóadatok tekintetében, több nem kaukázusi embertípusról kellene fénykép.

A Face2Gene 2017-ben Down-kóros fehér belga gyerekek 80 százalékát azonosította, kongóiak közül viszont csak 37-et.

Hiányosságai ellenére az app mostani változata is figyelemreméltó, és például a ritka betegségek egyik oxfordi szakértője, Christoffer Nellaker is elragadtatottan beszélt róla.

Drasztikusan lerövidíthet sokszor évekig tartó folyamatokat, illetve új gyógymódok kidolgozásában segíthet – nyilatkozta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5414562862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása