Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megmondja az MI teniszpartnerünk következő ütését

2019. január 24. - ferenck

Egy teniszjátszma megnyerése jelentős mértékben függ attól, hogy képesek vagyunk-e pontosan előrejelezni, azaz megérezzük-e ellenfelünk következő lépését.

Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) kutatói játékosok ütésekre vonatkozó döntéseit elemző, lépések valószínűségére következtető mesterséges intelligenciát fejlesztettek. Az új MI sportolók és nézők számára egyaránt megváltoztathatja a teniszt.

tenisz.jpg

A kutatók játékosok agyában döntésekhez vezető mentális folyamatokat kombináltak össze egy ideghálóval. Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy teniszezők az agy (tapasztalatokhoz kapcsolódó) epizodikus és (ismeretekhez, fogalmakhoz társítható) szemantikus memóriáját használják az ellenfél következő lépésének megérzésére.

A hosszútávú emlékezet új ismeretek elsajátításáért, azok önmagunkkal és környezetünkkel összefüggésbe hozásáért felelős része az epizodikus memória. A szemantikus emlékezeten belül elkülönítjük egy adott személy múltjára vonatkozó személyes, illetve a világ tényeiben, történéseiben stb. jártasságra utaló általános szemantikát. Ez az emlékezet tudásunk alapja.

tenisz0.jpg

Az információkat feltöltötték mesterséges intelligenciájukra, az Emlékezet által kiterjesztett, félig felügyelt generatív ellenséges hálózatra (MSS-GAN).

Az MI-t Rafa Nadal, Roger Federer és Novak Djokovics a 2012-es Ausztrál Openen leadott 8780 ütésének elemzésével gyakoroltatták, tesztelték és hitelesítették. Az összes fontos tényezőt (labda útvonalát, sebességét, játékosok lábmozgása által bezárt szögeket) tartalmazó adatokat speciális labdakövető-rendszer rögzítette.

Az MI az adatok 70 százalékán gyakorolt, 25 százalékán pedig tesztelték. Mindig a soron következő ütést kellett prognosztizálnia: győztes ütés lesz-e, hibázik-e az ellenfél, vagy egyszerűen csak folytatódik a szerva.

Az ütéstípust 82,65 és 89,01 százalék közötti pontossággal jelezte előre, és a helyszín koordinátáival sem tévedett sokat.

A rendszert kisebb adatsorral, egy másik torna másik négy játékosának ütéseivel szintén tesztelték. Teljesítménye nagyjából megegyezett az előzőével, azaz még akkor is hatékony, ha nem áll rendelkezésére sok adat.

A kutatók szerint rendszerük plusz intelligenciaszintet ad a jövő teniszversenyeit felvevő kamerákhoz. Mivel ráéreznek a következő ütésre, a labda útját pontosabban tudják nyomon követni, és így élvezhetőbbé teszik a közvetítést.

Játékosaik felkészítése során edzők szintén használhatják az MI-t. A versenyző jobban megismeri ellenfele agytevékenységét, a másik szerepébe képzelheti magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3214581134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása