Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi rendszer segíti már a tornászversenyek bíróit is

2024. március 18. - ferenck

Sporthatóságok a pályán és a pályán kívül is használnak már mesterségesintelligencia-technikákat.

Két angol klub, a Chelsea és a Nottingham Forest érdeklődik a friss tehetségek felfedezésében segítő AISCOUT app iránt. Viszonylag egyszerű: amatőr játékosok videókat töltenek fel magukról cselezés, dekázás stb. közben, az app pedig pontozza teljesítményüket.

A 2020-as Tokiói Nyári Olimpián a hivatalos időmérő Omega Timing több MI-alapú rendszert vezetett be: ugrószőnyegen tartózkodó tornászok testtartását értékelő rendszert, úszók teljesítményét elemző képfelismerőt, labdakövetőt röplabdához.

torna.jpg

A profi focicsapatoknak videótárolást kínáló svájci Acronis MI-alkalmazása a játékosok mozgását követi, és elemzi taktikájukat. A cég tevékenységi körébe tartozik még hogy jegyeladások, időjárás és más tényezők alapján EPL-csapatoknak előrejelzi a meccsenkénti nézőszámot.

A tornászversenyek pontozása sokkal szubjektív kritériumok – arckifejezés, önbizalom, személyes stílus, technikai kompetencia – alapján történik, és gyakran nem tudatos (vagy akár be nem vallott, de tudatos) elfogultság tapasztalható, a bírók egyes sportolókat előnyben részesítenek másokkal szemben.

Technikai apróságokat nyomon követő MI-rendszer segíthet a sport szubjektív aspektusaira fókuszáló bíróknak az elfogultság leküzdésében (már amennyiben tényleg le akarják küzdeni).

Az olimpia-szintű tornaversenyek elkezdték alkalmazni a Fujitsu által fejlesztett, MI-alapú kiértékelő, Bírótámogató Rendszert (JSS). Először a tavaly szeptemberben és októberben, Antwerpenben megrendezett Művészi Torna Világbajnokságon, több eszközt, köztük szőnyeget, gerendát, rudakat, gyűrűt stb. felvonultató versenyeken használták.

A bírók bármilyen testtartásban vagy mozdulatban észlelt hibáért büntetik a sportolót. Az JSS azonosítja a megadott büntetésekhez kapcsolódó eltéréseket a normától. Humán bírókkal összehasonlítva, a rendszer kb. kétezer testtartást és mozdulatot kilencven százalékos pontossággal képes kiértékelni. Elszigetelt és teljesen rutincselekvéseket is el tud bírálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8818345065
süti beállítások módosítása