Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy lépéssel közelebb kerültünk az öntudatos gépekhez

2019. február 07. - ferenck

A Columbia Egyetem kutatói a semmiből önképet felépítő robotkart fejlesztettek. A fejlesztők állításukkal provokálnak is, mert így fontos lépéssel kerülhetünk közelebb a tudományos-fantasztikus irodalomban és filmekben oly gyakran szereplő, valóban öntudatos gépekhez.

„Mint amikor egy csecsemő a gyerekágyban tesz-vesz, és megtanulja, hogy mi micsoda. Feltételezésünk alapján az emberben az evolúció során fejlődhetett ki ez a képesség, azaz az öntudat. Robotunk magáról kialakított képe korai és túlzó párhuzam, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a gépi öntudat felé vezető fontos lépés” – jelentette ki Hod Lipson, az egyik fejlesztő.

columbia_robot.jpg

A robotkar kísérletezés közben tanulja meg, hogyan működjön. Fizikáról, geometriáról, saját felépítéséről semmit nem programoztak beléje. Először csapkod-kapkod, ez a „gügyögő” szakasz. Utána jönnek az „intenzív számítások”, azaz a kar algoritmusa kb. egy nap alatt elkezdi értelmezni a környezetet, a körülötte lévő világot.

Az „önfelfedező” folyamatot követően, fejlesztői elbeszélése alapján, saját magát szimulálva, bonyolult szituációkat is tudott kezelni, például megjavította magát, tagolt szöveget írt stb.

columbia_robot0.jpg

A fejlesztők szerint a robotoknak azért kell az embertől függetlennek lenniük, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az általuk előre nem látott szituációkhoz, és képesek legyenek szimulálni magukat.

Az eddigi eredmények természetesen figyelemre méltók, viszont a kar távol van még például a versírástól.

Lipson szerint a projekt két szempontból így is nagyon fontos előrelépés: egyrészt jobban megértjük, hogy az ember hogyan tanulja meg értelmezni önmagát, másrészt alapja lehet az önmagukat hozzánk hasonlóan, emberi módon elképzelő robotok fejlesztésének.

„Filozófusok évezredek óta, pszichológusok és kognitív tudományokkal foglalkozó szakemberek hosszú ideje elmélkednek az öntudat természetéről, de viszonylag kevés eredményt értek el. A megértés hiányát szubjektív kifejezésekkel, mint például a „valóság vászna” és hasonlókkal palástoljuk, a robotok viszont rákényszerítenek, hogy ezeket a tágan értelmezhető fogalmakat konkrét algoritmusokra és mechanizmusokra fordítsuk le” – összegez Lipson.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6914608496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása