Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan beszélgessenek egymással az ágensek?

2019. február 08. - ferenck

Mesterségesen intelligens ágensek kommunikációjával jól tanulmányozható a természetes nyelvek evolúciója, dialektusok kialakulása. A Facebook AI, a Google AI és a New York Egyetem tudósai keretet dolgoztak ki megerősített mély tanulással fejlődő ágenseknek, amelyben természetes nyelvekben megfigyelt jelenségeket illusztráló játékokon gyakorolnak.

A Facebook korábban is vizsgálta gépitanulás-algoritmusokkal a nyelvet. Egy 2017-es tanulmányban leírták, hogyan tanult meg egymással tárgyalni – chatelni – két ágens. A mostani anyag a legújabb mélytanulásos ágensekkel folytatott első kutatás. Kiderül belőle, hogy a nyelv egészen egyszerű kommunikációs formákból is kifejlődhet.

google_facebook.jpg

Szimulált környezetben kommunikációképes ágenscsoportok (közösségek) fejlesztésével kezdték. A játékokban a közegüket megfigyelő ágensek beszélőként és hallgatóként is cselekedhettek, számukra „külső” dolgokról, például környezetükről beszélhettek.

Az első három-tíz ágenssel folytatott kísérletsorban 150-200 ezer játék után nem lehetett megkülönböztetni, hogy egyedül vagy együtt sikeresebbek. Annyi viszont kiderült, hogy egymással megosztott, közös nyelv csak kettőnél több egyeddel lehetséges.

google_facebook0.jpg

A következő tesztnél két különböző nyelvi közösség tagjai kommunikáltak egymással. Tanultak a másik csoporttól, egyesek gyorsabban és jobban elsajátították az új protokollokat. 200 ezer játék után még a kevésbé kommunikatív egyedek is 65,6 százalékban sikeresen abszolválták a játékot, viszont csak akkor, amikor erős volt a csoportok közötti aktivitás. Amikor nem, akkor az eredmények is gyengébbek lettek (52,4 százalék). A számok arra utalnak, hogy a csoportok között bizonyos kommunikációs szint nélkülözhetetlen a közös nyelv használatához.

Más érdekes megfigyeléseket is végeztek. Az ágensek az összes nyelvi forgatókönyvben inkább integrálódtak csoportokba, asszimilálódtak, semmint különálló egyedekként tevékenykedtek volna.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy két nagyjából azonos méretű közösség egymással való kezdeti érintkezésekor alapvetően könnyen kialakul egy kontaktnyelv.

Az utolsó kísérletnél több azonos létszámú (öt-öt főből álló) közösség szakaszosan kommunikált egymással, kb. úgy, mintha telefonjátékot folytattak volna. Mihelyst nőtt a közösségek közti távolság, a láncolat első és utolsó csoportja már egyáltalán nem értette egymást.

A kutatás azt sugallja, hogy a nyelv nem a korábban kifejlődött, bonyolult képességektől függ, hanem egyszerű közösségi érintkezés során is kialakulhat. Amikor hárman vagy többen voltak, a szimmetrikus kommunikációs protokoll úgy alakult ki, hogy az ágensekbe semmiféle explicit belső mechanizmust nem építettek be előzetesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6314612484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása