Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy új algoritmus kimutatja a kamu randiprofilokat

2019. február 19. - ferenck

Romantikus partnert keresve egyre többen használják az online társkeresőket, Tindert és társait, csakhogy szívükkel együtt sokan a pénztárcájukat is megnyitják, és társ helyett csalókba botlanak. Jó hír, hogy a randioldalak és appok hamarosan kicsit hozzánk hasonlóan „gondolkodó” mesterséges intelligenciával szúrhatják ki a kizárólag a hiszékeny társkeresők pénzére utazó álprofilokat.

Az angliai Warwick Egyetem és más felsőoktatási intézmények tudósai online csalásokat feltáró, szerteágazó kutatás részeként ezeket a profilokat azonosító algoritmust fejlesztettek. Munkájukkal sokakat menthetnek meg anyagi és (esetleg maradandó) lelki károktól.

fakedating.jpg

A kutatás egy része az egyszeri átverés után valószínűleg máskor is kelepcébe csalható áldozatok lélektanára összpontosított.

2017-ben az Egyesült Királyságban több mint 3 ezer személy vált hamis társkereső profilok áldozatává. Összesen 41 millió, egyénekre bontva, átlagosan 14600 fontot buktak. A számszerűsítés azért bizonytalan, mert sokan be sem jelentik, hogy átvágták őket.

fakedating0.jpg

A legtöbb társkeresési csalás előrejelezhető mintázatot követ. Rossz-szándékú személy hamis profilt hoz létre, és csaliként használja szerelemre vagy csak futó kalandra vágyó főként férfiak magához vonzására. Mihelyst az áldozat védtelenné válik, drága ajándékokat, de leginkább pénzt („kölcsönt”) csikar ki belőle.

Az algoritmust ismert kamu randiprofilokon gyakoroltatták. Azonos jegyeket keresett köztük, majd gyanús jelek reményében, társkereső oldalakon vizsgált felhasználói adatlapokat. Demográfiai és életrajzi információkat, képeket nézett át, végül megállapította, hogy mennyire valószínű a csalás.

A teszten az algoritmus nagyon kevés, a megkérdőjelezett adatlapok mindössze egy százalékát kitevő hamis pozitívot, azaz helytelenül kamunak címkézett profilt talált. Következő lépésben a kutatók továbbfejlesztik, finomítják mesterséges intelligenciájukat, és bizakodnak, hogy a társkereső oldalak pár éven belül alkalmazzák az úgynevezett „rom-com” (romantikus vígjáték) csalásokat meghiúsító technológiát.

„Gyanús tevékenységeket észlelő mesterségesintelligencia-technikákkal nagyon megváltozhat a helyzet, a csalók sokkal könnyebben és eredményesebben leleplezhetők. A felhasználók hamarosan jobban megbízhatnak a társkereső oldalakban” – nyilatkozta Tom Sorell, az egyik kutató.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7014631986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása