Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szúnyogirtás drónokkal

2019. május 14. - ferenck

Az esős évszak Dél-Floridában nagyjából szúnyog-évszakot és -inváziókat is jelent. A technológiai fejlődés eredményeként azonban újabb és újabb eszközökkel harcolhatunk a kártékony állatok ellen.

Az Egyesült Államok legdélnyugatibb városában (és egyben szigetén), a karib-tengeri Key Westen, egy hatalmas esőt követő koramájusi reggelen a lakók a szúnyogokat figyelő és az állatokat vegyszerekkel irtó helikopter jól ismert zajára ébredtek fel.

szunyogok0.jpg

A gépről speciális, a zikavírust és a dengue-láz kórokozóját hordozó Aedes aegypti, azaz az egyiptomi csípőszúnyogot és lárváit elpusztító szereket szórtak a levegőbe.

A nyár folyamán a lakók másfajta légi jármű hangjait hallhatják majd, az új gép rendeltetése viszont ugyanaz lesz, mint a helikopteré: végeznie kell a szikes mocsarakban élő és szaporodó szúnyogokkal. Az illetékes hatóság ugyanis ember nélküli légi járművel, egy drónnal fogja elvégeztetni a helikopter munkáját.

szunyogok.jpg

Andrea Leal, a Florida Keys Szúnyogellenőrző Csoportjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a drón a mintegy egy hektárnyi terület lefedésére elegendő kb. 3,5 kiló lárvairtót képes szállítani.

„Csak nagyon kicsi területeket kezel. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a lehető legpontosabb munkát végzi. Most kezdjük, és hamarosan látni fogjuk, mennyit segít a dróntechnológia” – nyilatkozta Leal.

A csoport viszont nem most alkalmaz először drónokat.

Nehezen megközelíthető területeken ember nélküli légi járművek vizsgálják az állóvizeket, és amennyiben szükséges – ha például szúnyoginváziót észlelnek –, a gépek tevékenysége után küldenek csak ki humán megfigyelőket. Drónok használatával, köztük a kártékony kórokozók irtásával komoly pénzösszegeket próbálnak a jövőben megspórolni.

„Kis területeket nagyon drága helikopterekkel kontrollálni, szúnyogtalanítani” – magyarázza Leal.

Első lépésben Key Largo néhány erősen érintett helyszínén tesztelik a drónt, hogy lássák, mennyire eredményes az ember nélküli szúnyogirtás. Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre bővítik a programot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6114822152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása