Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az emberi elmében olvas egy új kínai chip

2019. június 07. - ferenck

Az agy-számítógép interfészek (brain-computer interfaces, BCI), mint nevük is sugallja, az emberi agy és a számítógép között próbálnak közvetlen, mozgás és szóbeli utasítások nélkül kommunikációs kapcsolatot teremteni.

A kommunikáció az agyhullámokon alapul.

Az új eszközök lényegében a sci-fi irodalomból és filmekből ismert gondolatolvasást hivatottak megvalósítani, és az utóbbi években a technológia látványosan fejlődött. Egyes mai BCI-k gondolatokat hallható mondatokká alakítanak, mások lehetővé teszik, hogy a felhasználó a kéz kiiktatásával, közvetlenül az agyával játsszon.

china_1.jpg

A technológia azonban távol van még a mainstreammé válástól. Egy friss kínai fejlesztés, egy számítógépes chip változtathat a helyzeten, és akár tömegesen is használhatnak BCI megoldásokat.

A Tienjin Egyetem és a China Electronics Corporation közös munkáját, az Agybeszélő (Brain Talker) chipet kifejezetten agy-számítógép kommunikációra találták ki.

china0_1.jpg

„Az agy által továbbított és feldolgozott jelek elmerülnek a háttérzajokban. A BC3, az Agy-Számítógép Kodek Chip meg tud különböztetni kis elektromos jelzéseket, az információt eredményesen dekódolja, amellyel felgyorsítja és pontosabbá teszi a BCI-ket” – nyilatkozta Ming Dong, az egyik fejlesztő.

A kódoló/dekódoló kifejezésre utaló kodek (angolul codec) adatot vagy jelfolyamot kódolt formátummá átalakító, és ezt a formátumot is dekódoló eszköz vagy program.

A kutató szerint chipjükkel a technológia kiléphet a laboratóriumok zárt, kísérleti világából, és fősodorrá válhat.

„A BCI-k jövője ígéretes. Az Agybeszélő előrébb viszi a technikát, és a fejlődéssel lehetővé válnak a magunkon egyszerűbben viselhető, hordozhatóbb eszközök. Ezek az eszközök a nyilvánosság számára is hozzáférhetők lesznek” – összegez Ming Dong.

Chong Longlong, a China Electronics Corporation tudósa szerint még sokat kell javítaniuk a chip teljesítményén, mielőtt sor kerülhet az első nagyobb léptékű alkalmazásokra. A következő területeken terjedhet el: orvosi kezelések, oktatás, otthonok, játékok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5814881726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása