Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robot kávépincérek Dél-Koreában

2019. június 12. - ferenck

A dél-koreai Dal.komm Coffee 45 robotkávéfőző rendszert üzemeltet bevásárlóközpontokban, vállalati büfékben, iskolában és egy repülőtéren.

De hogyan működnek?

A kávépincér (bariszta) gép felveszi a helyszínen, mobiltelefonos alkalmazásról vagy a büfé stb. pénztára közvetítésével a fizetés után elküldött rendelést, és elkészíti a friss kávét. Nem egész egy perc múlva négy számjegyű kódot küld a vásárlónak, amellyel felnyitható a csomag. Egyszerre 14 adagot képes főzni, és ha 10 percen belül nem jelentkeznek az italért, kidobja.

robotkavefozo.jpg

Ha túl sok a rendelés, még a gép is késik.

Óránként 90, napi átlagban kb. 300 csészét készít el, egy csésze ára 2-3 dollár közötti összegnek felel meg. A gépeket naponta egyszer ellenőrzik, tisztítják, távolból viszont kamerákkal és szenzorokkal folyamatosan figyelik a működésüket.

Megoszlanak róluk a vélemények. Egyesek örülnek nekik, kifejezetten szórakoztatónak tartják őket, mások szerint viszont egy robot nem tud annyira egyéni ízlés szerint kávét főzni, mint az arra szakosodott ember.

robotkavefozo0.jpg

Hamarosan változhat a helyzet, mert készül a gyorsabb és intelligensebb változat. Fel fogja ismerni a hangokat, a fogyasztók mozgásait, és személyre szabottabb javaslatokkal is előáll majd.

A kávéfőzés csak egyike az automatizációval átalakuló sok dél-koreai iparágnak és más területeknek. Az országban egyre nagyobb mértékben alkalmaznak robotokat és egyéb automatizált megoldásokat.

Az „ember nélküli” technológiák gyakoribb használata reakció a munkaköltség folyamatos növekedésére is – az elmúlt két évben 27,3 százalékkal emelkedtek a fizetések.

Nem teljesen következmények nélkül, mert sokan, különösen a fiatalok nehezen találnak állást. Június elején építőipari dolgozók tüntettek a humán kezelők nélküli daruk miatt, az autópályás fizetések teljes automatizálását pedig le is állították a tiltakozások miatt.

A távol-keleti ország élen jár a csúcstechnológiák használatában, a Nemzetközi Robotikai Szövetség 2017-es adatai alapján 710 robot jut 10 ezer gyártóipari dolgozóra (a világátlag 85/10 ezer). A 4,7 milliárd dolláros dél-koreai robotpiac a világ öt legnagyobbja közé tartozik (Kína, Japán, az Egyesült Államok és Németország a másik négy).

A kormány tervei szerint 2023-ra a piac 12,7 milliárdossá válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3614887394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása