Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Háromtonnás repülőt húz el egy robotkutya

2019. június 13. - ferenck

A Boston Dynamics négylábú SpotMini robotkutyái áprilisban elvontattak egy teherautót. A két sorba rendezett, 84 centiméter magas és közel 30 kilós gépek akkurátus munkát végeztek.

Május végén az Olasz Technológiai Intézet (ITT) egy montreali konferencián bemutatott szintén négylábú, vezeték nélkül kommunikáló, és hidraulikus HyQReal robotjának legújabb változata túlszárnyalta a bostoni szerkezeteket – egymagában vontatott el egy több mint háromtonnás, 3300 kilós és 10 méter hosszú repülőt.

robotkutya.jpg

A fejlesztők a mutatványt nem erődemonstrációnak szánták, hanem szemléltetni akarták, hogy a katasztrófa forgatókönyvekben való szereplésre tervezett gép mire képes. A 90 centiméter magas és (hidraulikájával és elemeivel együtt) 130 kiló tömegű HyQReal az elképzelések szerint ugyanis mentési műveleteknél, például tűzvésznél fog közreműködni, segíti a humán személyzetet.

A gépet alumíniumtekercsek védik, „bőre” kevlárból, üvegrostokból és műanyagból készült. (A kevlár a „majdnem tökéletes” anyagok jelképe, Stephanie Kowlek, a DuPont cég kémikusa találta fel 1965-ben. A Batman-filmek után vált ismertté, a hős védőpáncélja, sisakja és csizmája is ebből az anyagból készült.)

robotkutya0.jpg

„Nem az azonnali segítségnyújtásban való részvétel az elsődleges cél, hanem a katasztrófa utóhatásainak rendezésében kívánunk közreműködni a robottal. Szenzorokat vihet veszélyes területekre, tárgyakat mozgathat meg, ajtókat nyithat ki stb.” – nyilatkozta Claudio Semini, az ITT Dinamikuslábú Rendszerek Laboratóriumának projektvezetője.

HyQReal egyedi lábát speciális gumiból dolgozták ki; eleve úgy tervezték, hogy képes legyen súlyos tárgyakat a talajon vontatni. 48 voltos eleme négy hidraulikus szivattyúra kapcsolódó négy motort működtet. A robotba két fedélzeti számítógépet építettek – az egyik a látással, a másik a gép vezérlésével foglalkozik.

Az ITT 2007-ben kezdte el fejleszteni hidraulikával működő négylábú robotjait, a gépek a katasztrófa utáni mentés mellett például mezőgazdasági, leszerelési/bontási alkalmazásokban is hasznosulhatnak. Az új változat elődeinél masszívabb, megbízhatóbb és kevesebb energiát fogyaszt.

A repülőt a genovai reptéren vontatta el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4214888034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása