Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Láthatatlan köpeny fejlesztésében vesz részt egy MI

2019. július 19. - ferenck

A metaanyagok a természetben nem található tulajdonságok (extrém-kicsi atomok, a polarizáció és egyes fényjelenségek feletti kontroll stb.) miatt előállított anyagok, például a sci-fikből ismert láthatatlan köpenyekhez nélkülözhetetlenek. Manapság rendkívül sok munkába és tesztbe kerül ilyen anyagok létrehozása, a folyamat időigényes, és az új matériák hatékonysága sem egyértelmű.

A problémát mesterséges intelligencia oldhatja meg.

lathatatlan.jpg

A dél-koreai Pohang Tudomány és Technológia Egyetem (POSTECH) kutatói mélytanulással (deep learning) megvalósítható tervet dolgoztak ki új anyagok kiválasztására, fotonikus szerkezetek fejlesztésére.

A metaanyagok tulajdonságai a tervezés során dőlnek el. A hagyományos módszer próba-hiba tesztek sokaságával igyekszik elérni a kívánt eredményt. A koreai tudósok viszont MI-t használó, adatalapú módszert javasolnak.

lathatatlan0.jpg

A hatalmas adatmennyiségen, többféle metaanyag-terven, fotonikus szerkezetek kapcsolatain, fénytani jellemzőin gyakorolt MI pontos és hatékony módszerrel állhat elő. Több intézményben (Massachusetts Institute of Technology – MIT –, Stanford, Georgiai Technológiai Intézet) próbálkoznak metaanyagok tervezésével, de túl sok input (az anyagok és a szerkezetek fotonikus paraméterei stb.) kell, az eredmény pedig folyamatos javításra szorul.

A koreai kutatók betanított MI-jével sokkal nagyobb a tervezési szabadság. Az így előállított metaanyagok elemzéséből kiderült: ugyanazokkal a fénytani tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mesterséges ideghálóba táplált anyagok, viszont hamarabb elkészülnek stb.

Az MI-vel történő tervezés több változást hoz.

Lerövidül a fotonikus szerkezetek tervezési ideje, többféle kivitelezés lehetséges, kevesebb teszt kell stb. A metaanyagok változatos alkalmazásokban, például kijelzőkben, biztonsági megoldásokban, katonai technológiákban hasznosíthatók. Már folynak is ezirányú fejlesztések, az MI sokat segít, drámai mértékben felgyorsítja a munkát.

Hamarosan megjelenhetnek a viselőjének mások által észrevétlen mozgást biztosító, mai ismereteink alapján természetes anyagokkal kivitelezhetetlen láthatatlan köpenyek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414968362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása