Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Astro, az emberszemű robotkutya

2019. augusztus 23. - ferenck

Képzeljük el, hogy az Apple Sirijét és az Amazon Alexáját összekombináljuk a Boston Dynamics valamelyik négylábú robotjával.

A Floridai Atlantic Egyetem (FAU) kutatói erre tettek kísérletet, 45 kilós Astro nevű robotkutyájuk ránézésre ugyanis a híres bostoni cég gépeit, például SpotMinit juttatja eszünkbe, míg 3D nyomtatással készült feje dobermannokra emlékeztet.

astro1.jpg

A fej számítógépes agyat takar. Astro nemcsak úgy néz ki, hanem úgy is tanul, mint a kutyák. Működése előre programozott robotikus automatizmusok helyett az agyat szimuláló mély ideghálón (deep neural network) alapul.

Az idegháló azt is jelenti, hogy tapasztalataiból tanul, és az embereket segítő „kutyaszerű” feladatokat végez el. A szenzorokkal, csúcstechnológiás radaros képalkotó kapacitással és iránymikrofonnal felszerelt gép egyelőre úgy működik, mint a betanítási szakaszban lévő kölyökkutyák.

astro_1.jpg

Az utasításokra is úgy reagál. Megérti az „ülj le”, „állj fel”, „feküdj” parancsokat, és azoknak megfelelően cselekszik. Idővel a kézjeleket is tudja majd értelmezni, és válaszol is rájuk. Különféle színeket detektál, több nyelvet ért, tevékenységét képes lesz drónokkal koordinálni, emberi arcokat különböztet meg egymástól, sőt, más kutyákat is felismer.

A robotkutyát fegyverek, robbanóanyagok észrevételére, rendőrök, katonák és biztonsági személyzetek megsegítésére találták ki, de tudománya nem merül ki ennyiben, mert látáskárosultak támogatására, orvosi diagnosztikai feladatokra szintén programozható.

Az FAU szakemberei kutatási és mentési műveletek végzésére is kiképzik. Például hurrikánok közeledtét és katonai operációk közbeni gyanús jeleket neki kell majd elsőként észlelnie. Mint egy hírszerzőnek.

A környező világra valósidőben reagál, megkímélve embereket és állatokat, mert veszélyes terepeken helyettük is képes manőverezni. A közeg hatásait tucatnyi szenzorával „gyűjti be”, autonóm döntései ezeken az inputokon alapulnak. Másodpercenként, ha kell, 4 trillió számítást is elvégez, így képes például ismeretlen anyagokat kiszagolni, meghallani az emberi fül hallótávolságán kívül eső segélykiáltásokat.        

Videokamerát rejtő szemei majdnem olyanok, mint az emberé, és ez a legnyugtalanítóbb benne. Annyira nem emberiek, hogy megtévesszenek, viszont annyira nem is robotszerűek, hogy ne bizonytalanodnánk el, és ne éreznénk magunkat egy kicsit kényelmetlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr815017348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása