Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI-vel hatékonyabban működnek az adatközpontok

2019. szeptember 03. - ferenck

Adatközpontokban több tízezer, folyamatosan adatokat feldolgozó szerver van. Klasztereket ütemező algoritmusok valósidőben osztják szét közöttük a feladatokat; egyrészt a hozzáférhető erőforrásokat akarják hatékonyan kihasználni, másrészt gyorsan el kívánják végezni a munkát.

Az algoritmusokat meghatározott elvek alapján emberek finomhangolják. Mivel a munkaterhek (kombinált feladatok csoportjai) viszont minden méretben megtalálhatók, ember számára lehetetlen feladat az azokat ütemező algoritmus esetenkénti optimalizálása.

data_center.jpg

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának kutatói elhatározták, hogy a problémával kapcsolatos összes manuális kódolást gépekre bízzák. Rendszerük próba-hiba alapú, megerősítéses tanulással (reinforcement learning, RL) dolgozik, és igyekszik specifikálni a munkaterheket.

A kivitelezéshez komplex munkaterhekre is érvényes, speciális RL-technikákat dolgoztak ki. A számítási erőforrásokat rendkívül gyorsan feldolgozó rendszer mindaddig sok lehetséges módon igyekszik azokat elosztani, míg az ideálisra rá nem talál. Adatközpont és munkateher függvényében tanulja meg az ütemezés-stratégia használatát, hangolását.

data_center0.jpg

Nincs szüksége emberi beavatkozásra, a feladat-végrehajtásban 20-30-szor, de még „csúcsidőben” is minimum kétszer gyorsabb a legjobb kézzel „írt” ütemező algoritmusoknál.

Kutatások kimutatták, hogy a rendszer hatására adatközpontok ugyanazt a munkaterhet gyorsabban és kevesebb erőforrást használva kezelik. Ráadásul ezekben az esetekben még a legkisebb, például 1 százaléknyi előrelépés is többmillió dollár és rengeteg energia megtakarítását jelenti.

Adatfeldolgozásnál az elvégzendő számításokat megjelenítő csomópontokat és az azokat összekötő éleket használnak. Minél nagyobb egy csomópont, annál több a munka. Az ütemező algoritmusok szerverekhez osztják ki a csomópontokat, az adatközpont pedig csomópontok és élek alkotta gráf.

A hagyományos RL nem szokott hozzá ennyire dinamikus gráfok kezeléséhez. A rendszerek szoftverágensekkel dolgoznak, az MIT-fejlesztés is ilyen ágenst használ ütemező algoritmusként. A tanuláshoz a sokféle gráf-szekvencia által szimulált folyamatokat (munkaterhelést, adatközpontokat stb.) használta fel, majd döntött a csomópontok elhelyezéséről. Minden egyes döntése feladat-végrehajtást jelent, amit a rendszer a munkaidő minimalizálása stb. alapján „jutalmaz.” Az ágens mindaddig próbálkozik, amíg el nem éri a lehető legtöbb jutalompontot.

A kutatók elmondták, hogy újításuk nagyon sokféle számítógépes rendszerre alkalmazható. A rendszer egyelőre a bejövő online forgalmat újraalkotni próbáló valósidejű szimulációkon gyakorol. Utána jön a szervereket potenciálisan lebénító, tényleges forgalom. Az összeomlást megakadályozandó, a rendszert adott esetben leállító „biztonsági hálót” is fejlesztenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815034172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása