Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan változtatja meg az 5G a távmunkát?

2019. szeptember 23. - ferenck

A kiváló internetkapcsolatnak és munkaalkalmazásoknak köszönhetően, egyre több szakma képviselői dolgozhatnak ott, ahol akarnak: otthon, kávézóban, hotelszobában, repülőn stb. Mivel munkaterüket rugalmasan váltogatják, nagyobb az esély, hogy tovább maradnak az adott munkáltatónál, mintha ugyanabban az irodában kellene lenniük.

Az 5G és hatására az XR kategóriába gyűjtött virtuális (VR), kiterjesztett (AR), kevert (MR) valóság és több más technológia együttese diszruptív hatásainak egyikeként az otthonról dolgozás, a távmunka is átalakul.

5g_1.jpg

A közelmúlt tanulsága, hogy a mobiltechnológiai fejlődés jelentősen növeli a lehetőségeket. A 2G-ről 3G-re átállva, mobileszközökön is szörfölhettünk a neten, a 3G utáni 4G jóvoltából, okostelefonokon is nézhetünk HD videókat. Az ötödik generációnál hasonló vagy még nagyobb léptékű változásokra számíthatunk.

Amikor az internet-hozzáférés lehetővé fogja tenni, az 5G és az XR ténylegesen virtualizálja a távmunkát. Ma rengeteg tevékenységet végezhetünk otthonról, a tényleges fizikai jelenlétet igénylőket viszont még nem. Azokhoz 5G és XR biztosította lehetőségek kellenek.

5g0_1.jpg

A közeljövő munkahelye sokkal képlékenyebb lesz; például sebészek otthonról ki sem mozdulva, dolgozhatnak fizikailag távol lévő kórházaknak. New Yorki virtuális munkaértekezletünket néhány perccel később hongkongi követheti. A folyamat eredménye: egyre több szakember válik szabadúszóvá.

Vietnami gyártóüzem seattle-i illetőségű vezetője valósidőben, élethű környezetben konzultálhat az alkalmazottakkal, miközben az XR app jóvoltából az összes szükséges adat a rendelkezésére áll, a „helyszínen” pedig a kiterjesztett valósággal többet lát, mintha AR, VR stb. nélkül, csak puszta fizikai valójában lenne ott. Teljesen a digitális közegbe merül, megvalósul az immerzió.

Cégek (Walmart, AT&T, JPMorgan Chase, Amazon stb.) mai csúcstechnológiákkal képezik alkalmazottaikat, VR-tréningeken vesznek részt, appjaikat MI-k vezérlik és így tovább. Az 5G-vel tovább bővülnek a lehetőségek, és a munkateljesítmény is (valószínűleg) javul.

A vállalatoknak azonban meg kell oldaniuk egy komoly problémát: a munkahely virtualizálódásával, az egyre kevesebb fizikai találkozással, a munkáltató-alkalmazott viszony megváltozásával, hogyan tartsák fenn a munkahelyi kultúrát? Komoly versenyelőnyre tesznek szert a kérdést hatékonyan és empatikusan megválaszoló cégek,

5G és XR összeintegrálódása egyelőre kicsit távolinak tűnik, de a váltás sokkal hamarabb be fog következni, mint gondoljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3415157638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása