Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elektronikus bőr a virtuális valóságban

2019. november 14. - ferenck

A bőr az emberi test legnagyobb és legváltozatosabb funkciókra alkalmas szerve. Nemcsak különbséget tesz többféle stimuláció között, hanem a jelek intenzitását is széles spektrumon osztályozza.

A Drezdai Helmholtz Centrum (HZDR) és a Johannes Kepler Egyetem (Linz) kutatói elektronikus eszközbe integrálták ezeket a különleges tulajdonságokat. Az új érzékelő jelentősen leegyszerűsítheti az emberek és a gépek közötti interakciókat.

vr_szenzor.jpg

„A virtuális valóságban használt alkalmazások egyre komplexebbé válnak. Ezért különféle interakciós módokat feldolgozó és megkülönböztető eszközökre van szükségünk” – magyarázza Denys Makarov (HZDR).

A mai rendszerek azonban vagy a fizikai érintést rögzítik, vagy érintés nélkül követnek objektumokat. A két módszert először az új fejlesztésben integráltak egybe. A szenzor, egy mágneses mikro-elektromechanikus rendszer (m-MEMS) az érintés nélküli és a tapintásalapú interakciók elektromos jeleit egyaránt feldolgozza, valósidőben megkülönbözteti a stimulációk forrását, miközben más források zavaró hatását megszünteti.

vrszenzor0.jpg

A szimultán feldolgozás úgy valósul meg, hogy a szenzor nem ugyanazokon a területeken dolgozik a két jeltípussal. Az eddigi kísérletek azért hiúsultak meg, mert a különböző jelek túlzottan zavarták egymást.

A különlegesen rugalmas érzékelő tökéletesen illik a környezethez, még rosszabb feltételek mellett is működik. Bárhova, így az ujjhegyre is könnyen ráhelyezhető, ott érintkezik az emberi bőrrel.

A teszteken a kutatók mágnest tettek egy százszorszép levelére, mágneses mezője az ujjra rögzítettével ellentétes irányban hatott. Változatos fizikai jelenségek összjátékaként az ujj végül megérintette a levelet, tapintás nélküli módból másodpercek alatt váltott tapintásos interakcióra.

Ez az adottság garantálja, hogy a szenzor szelektíven képes vezérelni fizikai és virtuális tárgyakat. A platform automatikusan kapcsol át egyik módról a másikra. Egyes tevékenységekhez eddig több interakció kellett, az újítással egy is elég.

A szenzor megalapozhatja a közeljövő ember-gép interfészeit. Az elektromos bőr a virtuális és a kiterjesztett valóság (VR, AR) mellett főként steril környezetekben, például sebészi műtőkben használható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4815298796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása