Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotkutyák a parkban

2019. november 20. - ferenck

Gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, hogy milyen lesz a jövő. Egy bostoni (egész pontosan Cambridge, Massachusetts) parkba látogatók egy borongós őszi délelőtt választ kaptak rá, legalábbis az MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjai felvillantottak valamit a holnapból, a járókelők legalábbis láthatták a holnap egyik olvasatát.

Sokkal békésebb, derűsebb és szórakoztatóbb jövőt, mint a hollywoodi filmekben vagy az új Terminátorban.

A felsőoktatási intézmény Biomimetika Laboratóriuma videóra vette amint a geekek kört formáltak, mindegyik távirányítóval irányított egy-egy bukfencező, szaltózó, ugráló, focizni próbáló mini robotot, összesen kilencet az őszi levelek között.

robotkutya0_1.jpg

A gépek az egyetem évek óta fejlesztett Mini Gepárd szerkezetei, könnyű és moduláris négylábúak. A Boston Dynamics keretében indult projekt idei legfőbb eredménye, hogy megtanultak bukfencezni, és a videóból kiderül: a laborban komolyan gondolhatják a gyártást, talán el is kezdődött, mindenesetre kilenc példány van már.

Tömegük 9 kiló, 12 elektromos motor hajtja őket, másodpercenkénti 2,5 méter, óránként 9 kilométer sebességgel futnak. Példányonként akkorák, mint egy közepes méretű kutya. Mindegyiket manuálisan, RC kontrollerszerű szerkezettel vezérlik.

robotkutya_1.jpg

Sangbae Kim, a labor igazgatója elmondta, hogy a botokat különféle kutatási célokra használják, rugalmasságot és egy kis keménységet megkívánó problémák megoldását tesztelik velük. A moduláris kivitelezés lehetővé teszi a meghibásodott részek cseréjét, masszív vázuk pedig biztosítja, hogy a gépek túléljék az összeütközéseket, hanyatt vágódásokat stb.

„A Mini Gepárd mérete kb. tökéletes. A 9 kiló tömeg nem túl kicsi, de nem is elég nagy ahhoz, hogy veszélyes vagy törékeny legyen. Úgy terveztük, hogy feldolgozza az ugrások, talpra érkezések stb. hatását” – nyilatkozta Kim.

A technológia több részterületének beérésével, egyre többen fejlesztenek négylábú robotokat. Legismertebb példányuk a Boston Dynamics, szeptemberben ipari és kutatómunkára kölcsönzött Spot nevű gépe.

Egyelőre főként munkák figyelésére használják, és ezekben a feladatkörökben, például olajfúró toronynál olcsóbb és biztonságosabb is ember helyett robotot alkalmazni. A közeljövőben viszont új munkaköröket találhatnak, például csomagokat szállíthatnak házhoz, járőrözhetnek stb.

Mini Gepárdék viszont még csak bukfencezni és ugrándozni tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6415301814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása