Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megfigyelik a munkaerő-felvételnél segédkező mesterséges intelligenciát

2019. november 25. - ferenck

Az amerikai Elektromos Személyiségi Jogi Információs Központ (EPIC) felkérte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), hogy vizsgálja ki a vállalatok munkaerő-toborzásában, a kiválasztásban segédkező HireVue mesterséges intelligenciát.

A HireVue egyike az állásokra jelentkezők értékelésében részt vevő MI-knek. Egyre több hasonló programot fejlesztenek, már ma is fontosak, de a jövőben egyértelműen nagy jelentőségre tehetnek szert.

A videointerjúkat elemző algoritmus a szóválasztástól az arckifejezésekig szinte az összes látható és hallható jegyet tanulmányozza, és mindezek alapján pontoz. Ezt követően az MI által adott „alkalmazhatósági pontszámot” összehasonlítják a többi jelentkezőével.

ai_hiring.jpg

A programot eddig száznál több cég használta, egymilliónál több jelentkező teljesítményét elemezte.

Az MI-vel kapcsolatban több probléma felmerül. Elég egyértelmű, hogy például arckifejezés alapján nehéz megmondani, ki lesz sikeres, ki nem. Még nyugtalanítóbb, hogy kritikusai szerint az algoritmus korlátozott mennyiségű (nem elegendő) adaton gyakorolt, és így valószínűsíthető, hogy a „hagyományos” (fehér, férfi) jelentkezőket alkalmasabbnak tartja.

Aki viszont nem fér be a „hagyományos” gyűjtőkategóriába, valamiben különbözik attól, például nem angol anyanyelvű, vagy mozgáskorlátozott stb. –, alighanem alacsonyabb pontszámot kap.

ai_hiring0.jpg

Szakértők potenciális visszaélésekre is figyelmeztetnek. Ha a jelentkező tudja, hogy az MI „mit szeret”, interjúját annak megfelelően alakíthatja, játszhat a rendszerrel.

A problémát növeli, hogy a terület szabályozása nincs megoldva, ráadásul az erre hivatott törvényhozóknak összetett témakört kell alaposan megismerniük, tanulmányozniuk.

A legtöbb vállalat nem adja ki az adatokat, nem magyarázza el az algoritmus működését. Ezek nélkül pedig nem vagy nehezen állapítható meg, hogy az MI – és a cég – elfogult. Nem véletlen, hogy a területen még nem jegyeztek fel nagyobb pereskedéseket.

Az EPIC szerint a HireVue megsért egyes törvényeket, gyakorlata „igazságtalan és félrevezető”, amit azonban bizonyítani is kellene. Az FTC egyelőre nem nyilatkozott, hogy jogi útra tereli a kérdést, vagy sem.

Illinoisi törvényhozók idén kötelezték a cégeket, hogy az álláskeresőkkel közöljék: algoritmus fogja tanulmányozni őket, amihez szükséges az engedélyük. Általában beleegyeznek, mert munkát akarnak találni.

Az MI álláspiaci alkalmazása növelheti, mélyítheti a társadalmi előítéleteket. A törvényhozóknak a vállalatok ezirányú felelősségéről is dönteniük kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7315303534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása