Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Virtuálisvalóság-sisakban jobban tejelnek a tehenek

2019. december 11. - ferenck

A mezőgazdaság az infokommunikációs technológiák egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe, a növények növekedését folyamatosan figyelő vagy a permetezést végző drónoktól kezdve az automatizált traktorokig, mesterséges intelligenciákkal felvértezett appokig, szarvasmarhákat és juhokat őrző virtuális kerítésekig, az IT a terület szinte minden fontos szegmensében jelen van.

A gyors technológiai fejlődés ellenére a virtuális valóság (virtual reality, VR) mezőgazdasági alkalmazása azonban még gyerekcipőben jár, eddig inkább csak kísérletekről, semmint bevált megoldásokról beszélhetünk.

Európában a robotikus rendszerek a lehető legszabadabb mozgást igyekeznek biztosítani a tenyészállatoknak, miközben mindent megtesznek a napi tejhozam optimalizálásáért.

russian_cow.jpg

Moszkva környéki orosz gazdák, a RusMoloko farm alkalmazottai egy lépéssel tovább mentek, a tejhozam minőségét és mennyiségét ugyanis virtuális valósággal próbálják növelni. Eredetileg emberre kitalált, majd speciálisan módosított VR headsetet helyeztek tehenek fejére, hogy javítsák az állatok hangulatát, amely törvényszerűen a tejelésre is kihat. Az eszközt a tehenek fejszerkezetéhez, annak meghatározó jellegzetességeihez igazították, hogy semmiféle gondot ne okozzon nekik, a legkisebb mértékben se akadályozza a látásukat.

A sisak jóvoltából nyári mezőn találják magukat, a szarvasmarhák szeméhez hangolt színvilág és az egész környezet kifejezetten nyugtató hatással van rájuk, pozitív érzeteket vált ki belőlük. Nyilvánvalóan jobban érzik a hihetetlenül zöld és friss fűben, felhőtlen, azúrkék ég alatt magukat, mint egy lapos, kerítésekkel körbevett legelőn, vagy az istállóban.

russian_cow0.jpg

Az első teszteken kiderült, hogy a tehenek kevésbé voltak idegesek, nyugtalanságuk eltűnt, hangulatuk javult, a korábban megszokottnál sokkal jobb állapotba kerültek.

A tej minőségére és mennyiségére vonatkozó adatokat viszont még nem közölt a gazdaság, ugyanakkor bejelentették: hamarosan átfogó vizsgálatba kezdenek, hogy pontosan meg tudják válaszolni ezeket a kérdéseket.

Kérdések a kísérlettel kapcsolatban is felvetődnek. Miért nem legelnek többet az állatok? A VR-élmény nem zavarja annyira össze őket, hogy a valóságot még szürkébbnek látják utána? És meddig tartanak ki az elemek?

A kételyek ellenére a technológia komoly lehetőség a nyári legelőkkel nem vagy alig rendelkező gazdáknak, és azoknak a gazdaságoknak, ahol a jelenlegi technológiák nem elég hatékonyak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2415331080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása