Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Microsoft MI-je kiszedi a mellékzajokat a videobeszélgetésekből

2020. április 01. - ferenck

Karantén és kijárási tilalom idején a társasági távolságtartás, az önizolálás, a távmunka és a nagyobb csoportosulások elkerülése válik normává, így sokan jóval több időt töltenek csoportos videobeszélgetéseken, videokonferenciákon, mint eddigi életük során bármikor.

Új megoldások általában új problémákkal is járnak, például az etikett és a videózás összekapcsolása. Tényleg le kell halkítanunk a mikrofont, vagy blokkolni a kamerát minden egyes alkalommal, ha beleharapunk valami finom falatba, vagy chipset, pattogatott kukoricát ropogtatunk?

„Igen, egyértelmű” a válasz. Szerencsére itt a megoldás, főként azoknak, akik nem jöttek még rá, hogyan egyenek halkabban, vagy unják a hang folyamatos ki- és bekapcsolgatását.

microsoft_filter.jpg

Igaz, egyelőre csak a Microsoft használhatja.

A redmondi infokommunikációs óriás Google Hangouts-hoz hasonló Teams (Csapatok) nevű videokonferencia-platformján egy mesterségesintelligencia-algoritmus ugyanis automatikusan kiszűr minden kellemetlen (és kellemes), például evéssel, rágcsálással kapcsolatos háttérzajt a csoportos mozgóképes hívásokból.

„Az MI segítségével, az MI eltünteti a háttérzajokat, és a beszélgetők kristálytisztán hallják és értik egymást” – magyarázta Robert Aichner, az egyik kommunikációs programmenedzser egy március közepén tartott bemutatón.

A bemutatón Aichner belenyúlt egy chipses zacskóba, és a krumplit elkezdte ropogtatni. Minél hangosabban eszik valaki, annál jobban hallhatók ezek az egyébként jól ismert zajok.

Ezúttal azonban „csoda” történt: a Microsoft által „valósidejű zajtörlőnek” nevezett szoftver kiszűrte a kellemetlen hangokat.

A cég elmondta: az algoritmust azért fejlesztették, hogy dolgozói kötetlenebbül, feszélyezettség nélkül használják a Teams platformot.

Az algoritmus azonosítja a hangunkat és a többiekét is, és minden mást kizár, többek között a kutyaugatást és a macskanyávogást is.

A Microsoft egy másik újítást is bemutatott, amellyel élőben is elhomályosítható a háttér, azaz beszélgetőpartnerünk csak minket lát.

Harmadik újításuk, hogy kitalálták, hogyan videochatelhet akár 50 ember szimultán egymással.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1215552714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása