Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Koronavírus: egyre több ország használna fel mobiltelefonos adatokat

2020. április 03. - ferenck

Mobiltelefonos adatok felhasználása és személyek cellainformáció alapján történő nyomon követése a személyiségi jogok (privacy) védelmezői számára az egyik rémálom-forgatókönyv, másrészt viszont egyik potenciális reményünk a koronavírus elleni harcban.

Egyre több ország figyeli állampolgárainak mobiltelefonos helyadatait, amellyel a koronavírus terjedését igyekeznek követni. Céljuk a kór terjedési sebességének lassítása, a terjedés megállítása.

phonedata.jpg

A megfigyelési lehetőségek mértéke országfüggő, a hatóságok olyan mértékben élhetnek vele, amennyire az adott ország személyiségi jogi és adatvédelmi törvényei engedik. Például az Európai Unióban a GDPR megakadályozza, hogy bármelyik tagország illetékesei polgárai telefonjába nézzenek. Ezzel szemben, más országok, például Izrael vagy Tajvan sokkal többet engedélyez az államnak.

Az Egyesült Államokban több startup fejleszt járványokat megfigyelő és követő alkalmazásokat. A kormány tárgyalásokat kezdeményezett a Facebookkal és más hasonló platformokkal, hogy hozzáférhessen személyek (és a koronavírus) követésére alkalmas helyadatokhoz.

phonedata0.jpg

Az európai országok csoportosított, legalább részben anonimizált adatokkal dolgoznak. A hatóságok ugyan nem deríthetik ki, hogy ki mit tesz, azt viszont megfigyelhetik, hogy például állampolgárok tömegesen hogyan reagálnak a karanténra.

Az új izraeli szabályozás alapján az érintett szervek jogosultak pozitív COVID-19 teszttel rendelkező személyek nyomon követésére.

Iránban ugyan fejlesztettek egy, a koronavírust diagnosztizálni hivatott appot, amelyet a kormány az ország állampolgárainak a követésére használ fel.

Kínában minden személy „karantén-szintjét” az okostelefonra küldött kód határozza meg. A kóddal a készülék a karantén-szabályok megszegéséről, azaz a kijelölt tartózkodási hely elhagyásáról is értesíti a rendőrséget.

Tajvanon az otthonuktól túl messzire kalandozó személyekről okostelefonjukra telepített „elektronikus kerítés” ad jelzést a rendőröknek.

A legmesszebbre Dél-Korea ment el: a kormány térképet készített, amely tartalmazza mindenkinek a mobiltelefonos adatait. A térkép nyilvános, teljes a transzparencia, bárki hozzáférhet, lényegében bárki bárkit lekövethet.

Az összes ilyen jellegű új megoldással veszítünk valamit a személyes szabadságunkból, magánszféránk áttekinthetőbbé válik. Kérdés, hogy hol van az a pont, ameddig a hatóságok elmehetnek, ami a jelenlegi körülmények között még elfogadható. Rengeteget vitáznak róla. Ráadásul a drákói szabályozás ellenére (vagy pont azért), úgy tűnik, Dél-Koreában működnek az intézkedések, kordában képesek tartani a járványt.

Többek félelme viszont, hogy a járvány majdani megszűntével, egyes kormányok ugyanúgy fogják használni ezeket a technológiákat, mint a koronavírus alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4915567900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása