Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hongkongban vírusellenes bevonatot fejlesztettek

2020. május 14. - ferenck

A Hongkongi Tudományos és Műszaki Egyetem (HKUST) kutatói bejelentették, hogy baktériumok és vírusok, köztük a Covid-19 kórokozója ellen 90 napig jelentős védelmet nyújtó bevonatot fejlesztettek.

A sikeres klinikai (kórházakban és idősotthonokban végzett) teszteket követően, májusban a helyi boltok polcaira kerülő MAP-1 nevű fertőtlenítőt nem a koronavírus miatt találták ki. Sokkal régebbi projektről van szó, több mint 10 évig dolgoztak rajta.

A fertőtlenítőt egyébként már használták, a speciális jogi státusszal rendelkező terület szegényebb részeit igyekeztek a koronavírus terjedésétől megvédeni, több mint ezer család otthonát fújták be vele. Helyi jótékonysági szervezetek sokat tettek azért, hogy ez megtörténhessen.

hongkong_coating.jpg

Nyilvánosság által gyakran igénybe vett felületeket, például lift-nyomógombokat vagy korlátokat kell befújni vele. Mivel ezekhez a felületekhez sűrűn hozzáérnek, nagyon hatékonyan továbbítják a betegségeket.

A bevonat azt követően kezd el formálódni, miután fertőtlenítőt tartalmazó többmillió nanokapszulát ráfújtak az adott felületre. Nem probléma, ha kiszárad, a baktériumokkal, a vírusokkal és a spórákkal így is, úgy is végez.

Az ismert fertőtlenítési módszerekkel, például a fehérítő hígítókkal és az alkohollal ellentétben, az MAP-1 hatékonyságát a fertőtlenítőszert emberi érintés után kibocsátó hőérzékeny polimerkapszulák is növelik. A kutatók elmondása alapján nem tartalmaz semmiféle mérgezőanyagot, és sem a bőrre, sem a környezetre nem káros.  

„Úgy érzem, erősítette a vírus elleni védekezésünket” – nyilatkozta az MAP-1 bevonatot kapó otthonok egyikében lakó Law Ha-yu.

A bevonat azonban sajnos drága (kb. 2600 amerikai dollár), magánszemélyeknek túl sokba kerül ahhoz, hogy vegyenek belőle otthonra. Iskolák, korházak, vállalati épületek, idősotthonok, edzőtermek és más sportlétesítmények stb. fertőzések elleni védelmére viszont nagyon hasznos lehet. Jó, hír hogy hamarosan megjelenik az otthoni használatra szánt, olcsóbb (9 és 33 dolláros), 50 és 200 milliliteres változat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9415660644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása