Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A TikTokon máig valótlanságok terjednek a koronavírusról

2023. június 21. - ferenck

A TikTok egyedi funkcióit a Covid-19-cel kapcsolatos valótlanságok terjesztésére használták – derül ki Morgan Lundy, az Urbana-Champaign Illinois Egyetem PhD-hallgatójának kutatásából.

A szövegformátumú Twitterrel ellentétben, a TikTok megtévesztő információk észrevételét jelentős mértékben megnehezítő mikrovideó-formátumot használ. Lundy ezért alkalmazott kvalitatív eljárásokat a dezinformáció megjelenési módjának mélyebb megértéséhez.

tiktok_covid.jpg

A TikTokon nagyon gazdag médiakörnyezetben terjed az információ: hang, álló és mozgóképes anyagok, szövegek, testbeszéd, mémek, valamint mindezek kontextusa. Egyszerre hatnak egymásra, létrehozva a megosztásra szánt „jelentést” vagy információt/dezinformációt.

Lundy kettős megközelítést használt: egyrészt algoritmust gyakoroltatott, és hashtag mintavételekkel dolgozott, próbált adatokhoz jutni. másrészt várt kifejezések helyett a „közösségi nyelvet” vizsgálva próbált pontosabb, reprezentatívabb képet kapni a dezinformációról. A TikTok algoritmusok együttműködésen alapuló szűrésének hihetetlen reaktivitása külön kihívás az infodémia megfékezésében – vonta le az egyik legfontosabb következtetést a kutató.

Minél több dezinformációval kerülünk kapcsolatba, annál többet fogunk még látni, és ha csak néhány videót lájkolunk, utána jó eséllyel elmerülünk például az oltással kapcsolatos félretájékoztatásban, mert cunamiként zúdul ránk a félretájékoztatás – hangzik egy másik következtetés.

Kiderült, hogy a dezinformációellenes törekvéseket meghiúsítandó, az oltástagadók szándékosan kódolt nyelvet, hibásan írt szavakat használnak, felcserélik a hashtag-eket. A kutató megállapította, hogy a koronavírussal szkeptikus korábbi anyagok kedvenc témái – az oltóanyag mellékhatásainak parodizálása, az oltóanyag gyártása és jóváhagyása körüli aggodalmak, kormányokkal és vakcina-tartalmakkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek, „a Covid-19 nem veszélyes” stb. – a közegészségügyi erőfeszítések ellenére, változatlanul népszerűek.

A kutatás azt is szépen szemlélteti, hogy a vakcinával kapcsolatos félretájékoztatás gyakran tipikus logikai tévedések formájában jelenik meg, azaz egyes információk igazak lehetnek, viszont hamis következtetéseket vonnak le belőlük.

Lundy bizakodik, hogy a dezinformáció TikTokon való terjedésének alapos feltárása segít az egészségügynek. Eddig pozitív visszajelzéseket kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7918150268
süti beállítások módosítása