Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Adatvizualizálással a koronavírus ellen

2020. május 18. - ferenck

Adatok megjelenítésével foglalkozó kutatók, szakértők remekül hasznosítják tudásukat a Covid-19 elleni küzdelemben. Interaktív megoldásokat tervezve látják el információval a közvéleményt, segítenek, megoldásokat sugallnak a döntéshozóknak.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által fejlesztett kijelző/irányítópult a világ országainak aktuális adatait jeleníti meg. Az ablakok változnak, fejlődnek, az információt, kattintható lapokon keresztül, ők vizualizálják.

A The New York Times, a Washington Post, a Guardian és más off- és online médiumok dashboardjain a felhasználók animált járványinfókat láthatnak, míg az Északkeleti Egyetem két szakembere, Paul Kahn és Janice Zhang napi frissítésekkel bővíti a több mint 600 Covid-19 vizualizációt tartalmazó nyíltforrású adatbázist.

adatvizualizacio.jpg

„A Covid-19 valódi igényt teremtett az adatokra, modellekre és kimenetekre vonatkozó létfontosságú információk megértésére, kommunikálására. Azért van szükségünk rájuk, hogy kiértékeljük a jelenlegi helyzetet, és a különböző megnyilvánulásokon alapulva, jelezzünk előre jövőbeli kimeneteket. Nem hiszem, hogy eddig bármikor is előfordult volna, hogy az adatok, modellek, és így a vizualizáció is ilyen mértékben a mindennapi élet középpontjába kerültek” – magyarázza Steven Drucker (Microsoft Research).

Diagramok rajzolása közel 300 éves múltra tekint vissza. Általában William Playfair 1786-os könyvére tekintenek kiindulási pontként. A szerző világkereskedelmi mintázatokat elemzett gazdasági szempontból. Az 1854-es londoni kolerajárvány idején Dr. John Snow egy negyed utcáira koncentrálva jelenítette meg a halottakat, és kiderült: a helyi vízszivattyú körül volt a legnagyobb koncentráció. Miután a pumpafogantyút eltávolították, csökkent a halottak száma, amiből arra következtettek, hogy a szennyvízzel fertőzött víz terjeszti a kolerát. Joseph Minard háborúellenes térképe (1869) Napóleon Moszkva elleni tragikus támadásán keresztül szemléltette a császár seregének bukását.

Az utóbbi három évtizedben felvirágzott az adatvizualizálás. Konferenciaanyagok, újságok, szövegkönyvek innovatív tervrajzokkal, kiértékelő tanulmányokkal, illusztrált teóriákkal voltak és vannak teli. A népszerűek az információmegjelenítési mantrát követik: „Először tekintsd át az egészet (overview), aztán nagyíts és szűrj (zoom and filter), majd igény szerint részletezz.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9815670006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása