Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vadászrepülőgépek virtuális közelharcában győzött a mesterséges intelligencia

2020. augusztus 24. - ferenck

Az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) virtuális közelharc-versenyt (AlphaDogfight) rendezett F-16-os sugárhajtású vadászrepülőgépek között. Először MI-k meccseltek egymással, majd csütörtök reggel a diadalmas algoritmus ember által vezérelt géppel csapott össze.

A verseny alapját a csata alatt harcoló pilótákat helyettesítő mesterségesintelligencia-algoritmusok fejlesztése adja. A program nagyon hasonlít az amerikai légierő katonai vezetők körében népszerű Skyborg kezdeményezéséhez. Utóbbi ember nélküli légi jármű, mesterséges intelligencia vezérelte drón, alakulatban repülő gépeket támogató szélső gép. Az MI szerepe (többek között) a harcfeltételekhez történő alkalmazkodás. A projekt a légierő más terveihez, például a rajként funkcionáló légi járművekhez, a rajintelligencia hadászati felhasználásához kapcsolódik.

Mind a Skyborg, mind a rajintelligencia egyelőre talán túl ambiciózus, és ezt a hadsereg realizálta is.

darpa_3.jpg

Mérnökök számára komoly kihívást jelent már az is, hogy kivárják az MI-rendszerek tanulási folyamatát, hogy a gépi értelem fokozatosan elsajátítja a repülést. Sokan baleset közben semmisültek meg, például a földbe vágódtak. Mások megfeledkeztek az ellenfélről, és rendületlenül ugyanabba az irányba tartottak.

Egy gépnek nem evidencia az, ami egy pilótának igen, például, hogy ne csapódjon be a talajba. Nincsenek alapösztönei, félelme, ezért is kell rengeteget tanulnia.

„Attól a pillanattól kezdve figyeltük az MI-ket, amikor még alig tudtak repülni, és szinte képtelenek voltak megelőzni az összeütközéseket, mindaddig, amíg valós viselkedésformákat mutattak a közelharcokban” – jelentette ki a versenyt szervező Dan Javorsek ezredes.

A megmérettetésen több nagynevű katonai beszállító, például a Lockheed Martin is részt vett. Megoldásukat több szerveren tesztelték, próba-hiba módszerrel dolgoztak, a végső változat egyetlen grafikus kártyán futott.  

A győzelmet, a humán pilóta felett is diadalmaskodó Heron Systems szerezte meg, öt körben 5-0-ra verve szimulátorban ücsörgő, virtuális valóság (VR) headsetet viselő húsvér ember ellenfelét. Előtte kb. 4 milliárd szimulációt futtattak le vele, ami 12 év repülési időnek felel meg.

Az MI diadala sokaknak fordulópontot jelent, mert jelzi, mire képes a gépi tanulás a csatatéren: az ember szerepét fokozatosan és egyre több hadászati területen gépek veszik át.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7616173260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása