Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia és autonóm rendszerek a hadviselésben

2024. március 04. - ferenck

Az Egyesült Királyság hadserege és a Védelemtudomány és Technológia Laboratórium (Dstl) nemrég Ausztrália és az Egyesült Államok fegyveres erőivel működött együtt. Az AUKUS partnerség keretében, mérföldkőnek számít, hogy a mesterséges intelligenciára és autonóm fegyverekre összpontosító tesztgyakorlatot végeztek.

A Robotikus Járművek Megbízható Művelete Vitatott Környezetekben (TORVICE) tesztgyakorlatra tavaly került sor. Elektronikus támadások, GPS-szakadás és más fenyegetések közben vizsgáltak robotikus járműveket és szenzorokat, hogy megállapítsák a jövő hadviselésében fontos szerepet játszó autonóm rendszerek ellenálló képességét.

uk_hadsereg_ai.jpg

A technológiák széleskörű katonai elterjedése előtt kritikus fontosságú megérteni, miként valósítható meg MI-rendszerek megbízható működése az elektronikus hadviselésben, cyberfenyegetések közben.

Amerikai és brit autonóm járművek felderítő küldetést végeztek, az ausztrálok rendszereiket zavaró harctéri elektronikus támadásokat szimuláltak. A teljesítményadatok segítenek megerősíteni a védelmet, a rendszerhibák és leállások elleni óvintézkedések meghatározását, illetve kideríteni, mennyire robusztusak ezek a rendszerek támadáskor.

A három seregben bevezetésre kerülő robotikus és automatikus technológiák átalakítják a hadviselést. A mostani munka a tavaly áprilisi első AUKUS autonómrendszerek-teszten alapul. A védelmi miniszterek decemberi találkozóján bejelentették, hogy a Rugalmas és Autonóm Mesterségesintelligencia-Technológiákat (RAAIT) idén integrálják a hadseregekbe.

Katonai vezetők szerint az MI és az autonómia ígéretét sikeresen megvalósítva, ezek a rendszerek abszolút megváltoztatják a területet, csökkentik a katonákra leselkedő veszélyeket, kockázatokat. Kulcsfeladatok (szenzorok működtetése, logisztika stb.) nagy térségben kivitelezhetők velük, parancsnokok is több opció közül válogathatnak.

Az együttműködéssel a területi fejlesztéseket kívánják felgyorsítani, a haderők közötti interoperabilitást növelni, maximalizálni szakértelmüket, fokozni az elrettentést.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7918325079
süti beállítások módosítása