Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Önvezető autó-szolgáltatás Arizonában

2020. október 15. - ferenck

Közel tíz éve az önvezető autók az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő infokommunikációs technológia, és egyben az egyik legkonkrétabb, „fizikailag tapintható” mesterségesintelligencia-alkalmazás. A robotjárművek az ígéretes részeredmények ellenére még nem terjedtek el, viszont folyamatosan érezzük: előbb-utóbb meg fog történni.

Az ezirányú fejlesztések vezetője, a Google önvezető autó projektjéből továbbfejlődött Waymo október 8-án jelentette be teljesen vezető nélküli szolgáltatását az arizonai Phoenix egyik elővárosában.

2019 nyarán az anyacég Alphabet néhány száz személyből álló válogatott fogyasztói csoporton, a „korai utasokon” kezdte tesztelni a biztonsági sofőr nélküli szolgáltatást. Szerződést kötöttek velük, hogy nyilvánosan nem közlik az élményeiket, viszont a visszajelzések is segítettek a döntésben, a Chrysler Pacifica kisbusz Phoenix környéki magáncélú használatának beindításában.

waymo.jpg

„Nekünk is, és az egész világnak is óriási dolog ez” – jelentette ki John Krafcik, a Waymo egyik vezetője.

A Waymo önvezető járművében öt éve ült először valaki közúton. A technológia méretezése hatalmas kihívást jelentett, két évükbe telt, amíg három autójuk egyszerre közlekedett teljesen vezető nélküli módban Phoenix utcáin. Száz autóhoz újabb év kellett, és idén jutottak el odáig, hogy elsőként a világon, fizető szolgáltatást kínálnak.

Kockázati tőkésektől és más befektetői csoportoktól idén több mint 3 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, ami azért nagyon fontos, mert ez volt az első alkalom, hogy nem az Alphabettől érkezett a pénz.

Márciusban úgy döntöttek, hogy a Covid-19 miatt felfüggesztik a fuvarokat, és csak a biztonsági sofőr nélküliekkel foglalkoznak. Az ügyfelek 300 járműből álló kisbusz-flottából válogathatnak. Az út maximum 130 négyzetkilométeres területre vonatkozik, az utas bárkit meghívhat, megoszthatja élményeit a közösségi médiumokon. Bárki igénybe veheti, aki letölti hozzá a Waymo One appot.

Krafcik elmondta, hogy a szolgáltatással bővíteni óhajtják ügyfélkörüket. A jövőben tervezik a biztonsági sofőrös szolgáltatás visszaállítását, de mindaddig nem, amíg a vezetőt nem szeparálják el teljesen az utasoktól.

A következő hasonló Waymo szolgáltatásra a cég „szülőállamában”, Kaliforniában kerülhet sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9616237038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása