Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia navigálja a Google léggömbjeit

2020. december 14. - ferenck

A Google és valamikor a Google-hoz tartozott cégek anyavállalata, az Alphabet Loon projektjének keretében hélium léggömbökkel juttatják el nehezen megközelíthető térségekbe a vezeték nélküli internetet. A 2010-es évek elején kezdték, a Loon 2018-ban lett nyereséges leányvállalat.

2017-ben a Maria hurrikán tombolása után Puerto Ricón, majd egy 2019-es masszív perui földrengést követően biztosított sürgősségi internet-hozzáférést. Egyetlen léggömb többezer személyhez juttatja el 80 négyzetkilométeres területen a világhálót.

leggomb.jpg

A léggömbök ezentúl mesterséges intelligencia segítségével fognak navigálni a magasban.

Az Alphabet szakemberei megerősítéses tanulást alkalmazva fejlesztették a járműveket céljukhoz közelebb vezető, útvonalukon tartó autonóm irányítórendszert. Az MI-nek köszönhetően a kézileg kódolt elődhöz képest, csökken az energiafogyasztás.

leggomb1.jpg

Az algoritmus Kenya felett vezérli a Loon flottáját; a cég ott indította első ezirányú kereskedelmi szolgáltatását. A széljáráshoz igazodó léggömböknek a gépi tanuló algoritmus szabja meg, mikor ereszkedjenek le, szálljanak fel, vagy ne végezzenek semmiféle vertikális mozgást.

A kutatók európai központ középtávú időjárás-előrejelzéseinek adatsorán úgy módosítottak, hogy a rendszer nagyobb számú szél-forgatókönyvet generáljon. A léggömb repülését, a mozgás fizikai paramétereit modellezték, és a két adatcsoportot összekötötték egymással.

A modell gyakorlásához és fejlődéséhez szimulációt dolgoztak ki. Amikor a léggömb a bázisállomástól 50 kilométeren belül volt, a modell megkapta a maximális jutalmat, amit minden 100 kilométernél megfeleztek. 50 kilométeren belül még megbízható a kommunikáció, a jelek küldése és fogadása. Minél távolabb kerül a léggömb, annál problémásabb az érintkezés.

A fedélzeten lévő műszerek a léggömb aktuális földrajzi helyzetére és az útirányra vonatkozó szél-adatokat táplálnak a modellbe, amely felbecsüli az ottani feltételeket, feldolgozza a közeli léggömbök időjárási adatait, és az adatsor alapján előrejelzéseket készít.

A teszteken az új rendszer 7 százalékkal pontosabban tartotta az irányt, mint az előző, miközben 4 wattra csökkent a napi energiafogyasztás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9616334682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása