Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónok segítenek helyi kvantumhálózatok létrehozásában

2021. január 22. - ferenck

Számítástudományi szakemberek, fizikusok, mérnökök évek óta dolgoznak a valóságban is, és nemcsak elméletben vagy szigorú laboratóriumi körülmények között működő kvantumhálózatokon.

Kivitelezésük a felhasználók által egymásnak küldött összefonódott kvantumrészecskéken alapul, képesnek kéne lenniük kvantumbitek (qubitek) továbbítására. Amennyiben sikerül, megvalósul minden idők legbiztonságosabb hálózata.

Többféle technikával próbáltak már kvantumrészecskéket A pontból B pontba eljuttatni: száloptikás kábelen, tornyok között, de műholdról a földre is.    

Kínai felsőoktatási és kutatóintézmények szakértői új megoldással bővítették a lehetőségek tárát: drónokat használtak kisméretű légi kvantumhálózat kialakításához. Ez a hálózat lenne a prototípus, a jövőben kiindulási és viszonyítási pontként szolgálhatna, és ez volt az első alkalom, hogy összefonódott részecskéket két mozgó eszköz között továbbítottak.

kvantumdron.jpg

Az elképzelés alapja, hogy egyik drónról a másikra, valamint egy drónról a földre küldenek összefonódott kvantumrészecskéket.

Nagyméretű kvantumhálózat kidolgozásához a műholdak tűnnek ideális megoldásnak. Kisebbekhez viszont, például felhasználók ugyanazon városon belüli kommunikációjához más opciókra van szükség.

A tornyok ugyan hasznosak lehetnek erre a célra, de túlzottan ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek, ráadásul akár szándékosan, akár rosszindulat nélkül, de blokkolhatók is. A problémát orvosolandó, jutottak el a kínai kutatók a drónokig: az ember nélküli légi járművek továbbítják a jeleket.

A rendszerben találunk egy lézert generáló kicsi készüléket, amelyet felszereltek az egyik drónra. Amint működésbe lépett, a fotonok kettéváltak, és összefonódott párokat alkottak. Míg a párosítottak egyikét egy másik drón, addig a másikat a földi állomás felé küldték.

Az összefonódott fotont fogadó drón relé szerepet töltött be: újrafókuszálás után egy harmadik drónnak, a harmadik drón pedig a földi állomásra továbbította a fotont.

A drónokon motorizált eszközöket használtak, azok biztosították, hogy az adóvevők pontosan és sorban kapják meg az összefonódott fotonokat.

A prototípushálózat drónjai a fotonokat csak egy kilométerre küldték el, de a kutatók szerint, ha a gépek magasabban vannak, nagyobb, akár 300 kilométeres távolságba is továbbíthatók az összefonódott kvantumrészecskék.

Elmondták még, hogy a rendszerbe mozgó szárazföldi járművek is bevonhatók, a technológia rájuk is adaptálható. A későbbiekben a drónok és a földi állomás műholdakból is álló hálózattal köthető össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2516397268
süti beállítások módosítása