Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az USA szigorítja kvantumtermékek kínai, iráni és oroszországi exportját

2024. szeptember 16. - ferenck

Az Egyesült Államok a félvezető- és a dróntechnológia mellett kvantumtermékek exportját is szigorítja a nemzetbiztonságra és a külpolitikájára veszélyt jelentő országok, Kína, Irán és Oroszország felé.

A Kereskedelmi Minisztérium Ipar és Biztonság Irodája szeptember ötödikén tette közzé a megszorításokat. A következő területeket érintik: kvantumszámítások, kapcsolódó komponensek és szoftverek, fejlett félvezetőgyártó megoldások, szuperszámítógépek és más csúcskategóriás rendszerek fejlesztéséhez használt technológiák, fém- és fémötvözet alkatrészek gyártásához szükséges 3D nyomtatás-eszközök.

kvantumexport.jpg

Az intézkedéssel lépést tartanak a gyors technológiai fejlődéssel, hatékonyabb lesz az együttműködés nemzetközi partnerekkel. Ha jobban kontrollálják a kvantum- és más csúcstechnológiákat, megnehezítik a riválisok ezirányú fejlesztéseit – hangsúlyozza a hivatal.

A kereskedelmi ellenőrzési listát új exportellenőrzési osztályozási számokkal (ECCN) egészítik ki, amelyek általános termékkategóriákra és képességekre, nem pedig konkrét termékekre vonatkoznak. Ha egy cég a listán szereplő típusú terméket akar az USA-ból exportálni, kormányzati licencre lesz szüksége. Az USA így tudja megakadályozni, hogy az adott technológia eljusson az érintett országokba.

Például az új ECCN B910 az ötvözetgyártáshoz használt készleteket specifikálja. Az anyagok rakéták, harci repülőgépek és meghajtó rendszerek gyártásához használhatók. Egy másik új ECCN, a 3A904 kriogenikus hűtőrendszerekre és komponensekre vonatkozik, amelyek nagymennyiségű fizikai qubitből álló kvantumrendszereknél relevánsak.

Tizennyolc új ECCN-t vezettek be, kilenc meglévőt frissítettek.

A szigorítás és az amerikai kontroll sikere valószínűleg attól függ, hogy az USA hogyan képes az intézkedést kulcsszövetségeseivel harmonizálni. Azok export-kontrollja ugyanis teljesen más, így komoly lyukak maradhatnak az együttműködésben. A szövetségeseknek szűkebb a mozgásterük, kevésbé tudják korlátozni (technológiai) exportjukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3718489321
süti beállítások módosítása