Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Dubai felett esőt fakasztanak a drónok

2021. március 22. - ferenck

Szokatlan módszerrel, csúcstechnológiát használva próbálnak több esőt fakasztani az égből a közismerten száraz éghajlatú, nyaranta szélsőségesen meleg, sivatagos Egyesült Arab Emírségekben. Ember nélküli légi járműveket, azaz drónokat repítenének az égbe, amelyek ott elektromos árammal gerjesztenének feszültséget és ennek következményeként, csapadékot a felhőkben.

A felhőkbe repülő, azokat elektromossággal vízcseppekké alakító drónokat az angol Reading Egyetemen fejlesztették. Az egyik kutató, Maarten Ambaum szerint úgy összetapadnának a felhőkkel, „mint fésű a száraz hajjal.”

uae.jpg

Ha a technológia beválik, hozzájárulhat olyan városok szűkös vízellátásához, mint például Dubai, enyhíthet a sivatagosodás hatásain, lassíthatja a klímakatasztrófát, de új korszak kezdetét is jelentheti: az ember kontrollálja az időjárást.

Az Emírségekben már most is használnak a természetes vízképződést befolyásoló, páralecsapódást kiváltó, felhőket létrehozó technikákat, a közöttük zónázó drónok viszont még nagyobb kontrollt biztosítanának az országnak a víz körforgása felett.

uae0.jpg

„Az elektromos töltésű emissziós műszerekkel és az egyedire kialakított szenzorokkal felszerelt drónok alacsonyan fognak repülni, elektromos töltést juttatnak a levegőmolekulákba, amelyeknek ösztönző hatással kell lenniük a csapadék-képződésre” – nyilatkozta az Emírségek „esőfakasztó” tudományos kutatóprogramját vezető Alva Al-Mazroui.

Az időjárást megváltoztató rendszerek megítélése elég ellentmondásos. Évtizedek óta léteznek felhőket létrehozó megoldások, de szakértők figyelmeztetnek: ezekkel az eljárásokkal vissza is lehet élni. Aggódnak a geopolitikai következmények miatt, hogy például Kínában mire használják vagy használhatják őket.

Az Emírségek esetében mindenesetre nem kell tartaniuk visszaéléstől vagy geopolitikai következményektől. Egyértelmű, hogy a drónok milyen célt szolgálnak: segítik a sivatagi városok akadozó édesvíz-ellátását.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1116471380
süti beállítások módosítása