Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Dühös madaraknak nem tetszenek a New Yorkhoz közeli strand felett járőröző drónok

2024. július 23. - ferenck

A New York City strandjainál őrjáratozó drónflotta cápák jelenlétére utaló jeleket és messzire kalandozott, bajba jutott úszókat keres. Munka közben viszont főként dühös helyi „lakosokkal”, parti madarakkal, elsősorban amerikai laskafogókkal találkoztak.

Májusban kezdték, madárcsoportok azóta ismételten rajt formálnak a gépek körül, a rendőrséget és a város más illetékeseit a drónok útirányának megváltoztatására kényszerítve. A támadások üteme ugyan lassult, de nincs végük. Természetvédelmi szakértők aggódnak a drónok veszélyeztetett fajok szaporodására gyakorolt hatása miatt.

dron_beach.jpg

A sáskafogók az évnek ebben az időszakában rakják le tojásaikat a Rockaway Beach-en. A populáció stabilizálódott ugyan az utóbbi évtizedekben, a hatóságok azonban féltik őket.

A drónok az első naptól idegesítik őket, rájuk repülnek, körbeveszik a gépeket, énekelnek. Azt hiszik, ragadozóktól kell megmenteni fiókáikat – állítják környezetvédelmi szakemberek.

Egyetlen madárnak sem lett semmi baja, de többen közel jártak hozzá. A bajba jutott úszókra ejthető, felfújható mentőtutajokkal felszerelt drónok egyelőre nem végeztek mentést. Július tizenkettedikén láttak először cápát, le is zárták a strand nagy részét.

A madarak idővel megszokhatják az akár egy méter hosszú, repülés közben hangosan zümmögő gépeket. Többükre viszont stresszes hatással lehetnek, és tojásaikat otthagyva elmenekülhetnek a strandról. San Diego környékén többezer csér tett így egy drónnal történő ütközés során. Senki nem tudja, pontosan mekkora távolság kell a madarak megvédéséhez.

A Rockaway Beach New Yorkiak kedvelt nyári desztinációja, sok madárfajtával. Az incidensekből tanulva, a hatóságok elrendelték, hogy a drónok az amerikai laskafogók fészekrakó területétől távolabb járőrözzenek, mert a szülők nagyon mérgesek, senkit és semmit nem akarnak látni tojásaik, fiókáik körül.

A hatóságok az első esetek óta folyamatosan készítenek jelentéseket a drónok és a madarak közötti konfliktusról.

New York City nincs egyedül, a közeli Long Island-en szintén járőröznek drónok. Kisebbek és csendesebbek, úgy tűnik, nem háborgatják a madárvilágot. Ausztráliában is bevett gyakorlat cápák drónos monitorozása.

Eric Adams, New York City polgármesterének szenvedélye a dróntechnológia, és mivel egyre nehezebb szakembereket találni, életmentőnek tartja a programot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1418447755
süti beállítások módosítása